Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Akcija Offside: sedmorica optuženih priznala krivnju

offside
Anto Magzan/PIXSELL
19.05.2011.
u 12:47

Počelo je suđenje 15-orici optuženih za namještanje nogometnih utakmica.

Sedmorica nogometaša optuženih u aferi Offside prvi dan suđenja u zagrebačkom Županijskom sudu progovorili su o krivnji, o lanjskom sudjelovanju u namještanju utakmica prve nogometne lige, o primanju mita i na kraju o upropaštenim karijerama i životima. Nogometaši NK Croatia Sesvete Mario Čizmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Marko Guja, Saša Mus te Zoran Ivančić iz NK Varteksa, suočeni s dokazima USKOK-a, mirno i skrštenih ruku priznali su sve optužbe koje im se stavljaju na teret. Trojica organizatora kladioničarske afere, Vinko Šaka, Admir Sulić i Dino Lalić, prije su zbog nagodbe s USKOK-om osuđeni na po godinu dana zatvora te će im biti oduzeto nezakonito stečenih milijun eura. Preostalih osmorica optuženika, među kojima je i sin Zvonka Zubaka Tomislav Zubak, jučer na su suđenju zanijekali krivnju. Dario Šušak je suodgovornim za svoje probleme imenovao Šaku.

Posuđivao novac, pa ucjenjivao

– Predstavio mi se kao menadžer, obećavao mi je pomoć i da će mi pronaći klub. Posuđivao mi je novac, pa me je ucjenjivao i tako je sve počelo. Posudio mi je 2000 eura i govorio mi da mu moram vratiti i kamate. Žao mi je što sam to napravio, žao mi je roditelja, svoju sam karijeru uništio – svjestan je Šušak.

Pokajao se i Jasmin Agić rekavši da mu je život otišao u smjeru u kojem nije želio. – Bio je to težak period u mom životu. Nismo si zbog neisplate plaća mogli osigurati normalan život. Kajem se zbog toga i kriv sam po svim točkama optužnice.

Mladi Marko Guja tvrdio je da ga je s namještanjem utakmica upoznao Čizmek.

Klub nije isplaćivao plaće

– U drugom dijelu sezone klub nam nije isplaćivao plaće, ništa. Ljudi su bili živčani, posvađeni sa ženama... Meni tata ne radi, mamina plaća je mala, a šest nas je u kući i to me je nagnalo da to učinim. Na utakmici s Rijekom moj je menadžer doveo ljude iz Rusije da me gledaju, a trebali smo je izgubiti sa 4:2. Dao sam gol, a da je utakmica namještena bilo je očito, pa je na poluvremenu u svlačionicu upao Zvonko Zubak, psovao nam majku, gađao nas torbama jer puštamo utakmicu. Sa 18 godina imao sam veliku priliku u životu, igrao sam u prvoj ligi u Croatia Sesvetama, moji roditelji bili su ponosni na mene, a sada vidite i sami... Sve sam izgubio u životu, karijeru, prijatelje, sad nemam ništa. Izdao sam oca, curu. Kriv sam i kajem se – branio se Guja.

Hvalio je Zvonka Zubaka da je puno učinio za njega i obitelj i pokušao amnestirati od krivnje njegova sina, govoreći samo da je čuo da je T. Zubak rekao da treba pustiti utakmicu sa Zagrebom jer će se tako kompenzirati dug prema Zagrebu za zakupninu igrališta.

Prva uhićenja prošle godine

Podsjetimo, koordinirana akcija policije i USKOK-a, kodnog imena Offside, provodila se od kraja 2009. godine nakon što je njemačka policija obavijestila Hrvatsku o mogućem namještanju utakmica i klađenju na njih.

Prva uhićenja dogodila su se 7. lipnja prošle godine kada je uhićena 21 osoba osumnjičena za namještanje 11 utakmica Prve hrvatske nogometne lige, a pod posebnim povećalom bile su utakmice NK Croatia Sesvete.

Sredinom srpnja prošle godine skoro svi osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode nakon mjesec i pol dana istražnog zatvora. Naime, USKOK je predložio ukidanje istražnog zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci. Osumnjičenima za organiziranje, Vinku Šaki, Dini Laliću i Admiru Suljići, istražni je zatvor produžen za dodatna dva mjeseca.

Blokiran račun

U isto vrijeme, Nikoli Melnjaku, bivšem igraču NK Međimurje, blokiran je račun s oročenih 100.000 kuna zbog sumnje kako je novac stekao kaznenim djelom.

Od podizanja optužnice do početka suđenja proteklo je pet mjeseci, a od 21 prvobitno optuženog na optuženičku klupu sjest će njih – 15. Ostala šestorica priznala su krivnju i pristala na ponuđenu kaznu, a među njima i Šaka, Lalić i Suljić koji su osuđeni na po godinu dana zatvora. Uz to presudom im je određeno da moraju vratiti milijun protupravno stečenih eura, a u međuvremenu država im se uknjižila na imovinu vrijednu 750.000 eura.

Osim njih trojice nagodbu s USKOK-om potpisali su i bivši igrači Međimurja Mario Darmopil i Danijel Mađarić, koji su osuđeni na osam, odnosno sedam mjeseci zatvora zbog primanja mita te menadžer Mario Marenić koji je uvjetno osuđen na godinu dana i dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Komentara 20

Avatar that_good
that_good
14:10 19.05.2011.

ovaj Agic je oduvijek bio prevara od igrača (na terenu ), a očito i izvan terena..

VU
vucko
14:11 19.05.2011.

Ono sto je bilo interesantno a nije objavljeno u tekstu najvise su na \"opsaidu\" zaradili prema rezultatima Slovenske lige od 18 klubova.Svaki tjedan 9 utakmica a rezultati po dogooru a lova u Eurima.

OB
-obrisani-
13:51 19.05.2011.

Akcija Offside: sedmorica optuženih priznala da su hrvatski nevini vitezovi i da su pucali po nogometnom golu bez topničkih dnevnika ali sa domoljubljem u srcu, Bogom iza hrbta i sa uplačenim lističem na siguran tip za klađenje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije