Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽALI ZA ZLATOM

Ivica: Lijepu našu mogu čuti i u Sočiju

Ivica Kostelić
Foto: Dražen Brajdić/Večernji list
1/5
28.02.2010.
u 21:20

– Ako budem zdrav, možemo razgovarati o svemu. Četiri su godine puno. No, kada zlato nisam osvojio ovdje, moram to učiniti u Sočiju. Ha, ha...

Ivica Kostelić jedini je skijaš koji je na Igrama vozio i završio svih pet utrka. Kako mu je to pošlo za rukom?

– Nakon svega što sam prošao u siječnju i prosincu, odlazak na ZOI izgledao je kao školski izlet.

Upitan koliko žali za zlatom, pred velikim medijskim auditorijem odgovorio je:

Žao mi je Raicha

– Možda će vam to izgledati smiješno, no ne žalim za sjajnijom medaljom sve dok sam zdrav. Svi ćete vi jednog dana završiti u bolnici i vidjeti stvari koje sam ja puno puta vidio i onda ćete shvatiti zašto je meni svejedno koje je boje olimpijska medalja.

Nakon što se na Medals Plazi okitio i drugim srebrom, nije li ga prostrijelila trunka zavisti dok je gledao pobjednika?

– Rado bih jednog dana čuo svoju himnu, to je sigurno. Šesnaest stotinki je jako malo. Poslije prve vožnje nisam ciljao na zlato. Pet desetinki je puno. Rekao sam, u redu, zlato je daleko, no postoje izgledi za odličje.

Vidi li se s povišene Medals Plaze u Whistleru Soči? Direktor reprezentacije Pavlek poželio mu je da se, poput Bode Millera ovdje, od Olimpijskih igara oprosti zlatom u Sočiju.

– Ako budem zdrav, možemo razgovarati o svemu. Četiri su godine puno. No, kada zlato nisam osvojio ovdje, moram to učiniti u Sočiju. Ha, ha...

I njemu je nevjerojatno da su Austrijanci u muškom skijanju ostali bez medalje, prvi put od 1936.

– Žao mi je Raicha, samo četiri stotinke dijelile su ga od postolja.

Netko ga je zamolio da pokuša poredati po vrijednosti svoja tri olimpijska srebra.

– Ne, to je kao s djecom. Svaka medalja ima posebno značenje, ova slalomska ima to da smo osvojili sveto trojstvo – medalje na Svjetskom prvenstvu, Svjetskom kupu i Olimpijskim igrama.

Tridesete na slalomaše dosta utječu. Hoće li se usmjeravati na brze discipline?

Polumitološki ideal

– Slalom nije disciplina koju tridesete favoriziraju pa se češće odlazi u spust, no meni je uvijek bio ideal iskusan slalomaš. Onaj koji, kad vidi kako se mladi i brzi bacaju i riskiraju, dođe na start i kaže "e sad da vam tata pokaže kako se to radi". Kao što je to nekad činio Aamodt.

Koji će ga motivi tjerati u godinama što dolaze?

– Može se osvojiti ukupna pobjeda u Svjetskom kupu, još jedan mali globus, još olimpijskih medalja.

A pobjede u svih pet disciplina?

– To je već polumitološki ideal. To su samo najveći od najvećih napravili, među njima i Janica. No, upornost je vrlina svima dostupna, zlatna vrlina, i ja je se neću odreći.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:43 28.02.2010.

bravo ivica hrabri viteze

ZX
zark x
22:47 28.02.2010.

Ivica i Janica. Bravo Kostelici.

OB
-obrisani-
22:55 28.02.2010.

Tzv. \"novinari\" su sitne duše, čak i u svojim pitanjima hrvatskom osvajaču medalje ne mogu skriti zavist i zlobu, a to je jadno. No, Kostelić im daje dobar odgovor: \"Svi ćete vi jednog dana završiti u bolnici i vidjeti stvarii koje sam ja puno puta vidio i onda ćete shvatiti zašto je meni svejedno koje je boje olimpijska medalja.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije