Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽAN PODSJETNIK

Umirovljenici, od 1. lipnja imate pravo na besplatni prijevoz ZET-om: Ovdje su odgovori na sva vaša pitanja

Zagrebački električni tramvaj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
22.05.2024.
u 10:07

Od 1. lipnja do 30. rujna uvedeno je razdoblje prilagodbe, u kojem će korištenje prijevozne usluge biti omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice. No, ipak valja izraditi pokaz.

Već je ranije najavljeno iz gradske uprave te ZET-a da će od 1. lipnja pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imati sve sve osobe starije od 65 godina koje imaju prebivalište u Gradu Zagrebu.
 
Pravo na besplatan prijevoz moći će se utvrditi i ostvariti od 1. lipnja na prodajnim mjestima  ZET-a i to na terminalima Ljubljanica, Črnomerec, Savski most, Dubrava, Dubec, Sesvete, Borongaj te u Pothodniku, Petrićevoj 4 i Zapruđu.
 
Kako to, dakle funkcionira? Kako su objasnili u ZET-u, od 1. lipnja do 30. rujna uvedeno je razdoblje prilagodbe u kojem će korištenje prijevozne usluge biti omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina.

Ipak, važno je imati pretplatnu kartu. Oni koji je već imaju, ne trebaju novu, već se na navedena prodajna mjesta ZET-a, od 1. lipnja trebaju javiti sa svojom pretplatnom kartom te važećom osobnom iskaznicom koju je potrebno predočiti na uvid kako bi preuzeli svoj besplatni godišnji kupon. Ista procedura vrijedi i za korisnike koji imaju virtualnu pretplatnu kartu unutar aplikacije Moj ZET. 

Korisnici koji nemaju pretplatnu kartu ZET-a ili aplikaciju Moj ZET, za izradu i preuzimanje besplatnog kupona na prodajnom mjestu ZET-a potrebno je predati zahtjev za izdavanje pretplatne karte (koji će biti dostupan na prodajnim mjestima i na www.zet.hr). Uz odgovarajući zahtjev, potrebno je priložiti jednu fotografiju te predočiti osobnu iskaznicu na uvid.

Korisnik snosi trošak izrade kartice, a cijena iznosi 3,98 eura, dok se formiranje pretplatne karte u aplikaciji Moj ZET ne naplaćuje.

VEZANI ČLANCI:

Osobe koje imaju pravo na besplatni prijevoz jer su starije od 65 godina, no već su za ovu godinu preuzele kupon po bilo kojoj osnovi Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, ne moraju mijenjati svoj postojeći kupon do isteka valjanosti, odnosno do 31. prosinca 2024. godine.

Svim korisnicima koji su stariji od 65 godina, a koji su kupili godišnji kupon, nakon što ostvare pravo na besplatni prijevoz prema novonastalim uvjetima, bit će omogućen povrat novčanih sredstava za preostalo razdoblje valjanosti kupljenog godišnjeg kupona. A ovo su još neki odgovori na vaša pitanja, pripremili su ih iz ZET-a.  

Što ako umjesto fizičke pretplatne karte za besplatan prijevoz želim koristiti mobilnu aplikaciju MojZET?

Za korištenje pretplatne karte unutar mobilne aplikaciji MojZET, prethodno je potrebno aplikaciju preuzeti na mobitel putem trgovina Google play ili App store i registrirati se unutar aplikacija. Zatim je procedura ista kao i za izradu pretplatne karte, odnosno potrebno je doći na prodajno mjesto ZET-a, priložiti Zahtjev, odgovarajuću fotografiju te dati na uvid osobnu iskaznicu. Izrada virtualne pretplatne karte u aplikaciji MojZET se ne naplaćuje.


 
Što ako već imam pretplatnu kartu ZET-a?

Korisnici koji već imaju pretplatnu kartu ZET-a ne trebaju izrađivati novu. Kako bi im se na postojeću pretplatnu kartu pridružio kupon za besplatan javni prijevoz, trebaju se od 1. lipnja javiti na prodajna mjesta ZET-a gdje će priložiti pretplatnu kartu te dati na uvid važeću osobnu iskaznicu.
 
Što ako već imam virtualnu pretplatnu kartu u aplikaciji MojZET?

Ako već koristite aplikaciju MojZET umjesto fizičke pretplatne karte, postupak je isti kao što je to prethodno navedeno za korisnike koji već imaju fizičku pretplatnu kartu.
 
Koliko vrijedi kupon za besplatan prijevoz?

Valjanost kupona teći će od prvog dana u mjesecu njegovog preuzimanja te će vrijediti sljedećih 12 mjeseci.
 
Želim od 1. lipnja besplatno koristiti javni prijevoz, no da li se očekuju gužve na prodajnim mjestima zbog izrade pretplatnih karata u prvom razdoblju nakon 1. lipnja?

S obzirom na to da će navedenim pravom biti obuhvaćeno oko 160 tisuća građana Grada Zagreba, kako bi se izbjegle gužve na prodajnim mjestima ZET-a, od 1. lipnja do 30. rujna uvedeno je razdoblje prilagodbe. Korištenje prijevozne usluge u navedenom razdoblju bit će omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima, a na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina. Izrada pretplatnih karata za nove korisnike, u slučaju povećanog broja zahtjeva na našim prodajnim mjestima, može potrajati nekoliko dana. Korisnici mogu odabrati da im se nakon izrade pretplatna karta dostavi na kućnu adresu ili je mogu preuzeti na prodajnom mjestu na kojem su predali zahtjev ZET-u.

VEZANI ČLANCI:


 
Trebam li kontroloru u vozilu dati osobnu iskaznicu na uvid? 

U prijelaznom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, kako biste konzumirali svoje pravo na besplatan prijevoz te kontrolorskom osoblju dokazali da ste stariji od 65 godina te kako imate prebivalište u Gradu Zagrebu, davanje osobne iskaznice na uvid počiva na međusobnoj suradnji i dobrovoljnog je karaktera.
 
Što ako sam već preuzeo/preuzela kupon za besplatan prijevoz za ovu godinu po nekoj drugoj osnovi na temelju Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba?

Ako ste već preuzeli kupon za besplatan prijevoz za ovu godinu temeljem neke druge osnove sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, nije potrebno mijenjati svoj postojeći kupon do isteka valjanosti, odnosno do 31. prosinca 2024. godine.
 
Što ako sam već kupio/kupila godišnji kupon?

Nakon što ostvarite pravo na besplatni prijevoz prema novonastalim uvjetima, na prodajnom mjestu ZET-a na Ljubljanici (Ozaljska 105, radnim danom od 7-15 sati) bit će omogućen povrat novčanih sredstava za preostalo razdoblje valjanosti kupljenog godišnjeg kupona.
 
Utječe li prihod na ostvarivanje prava na besplatan javni prijevoz osobama starijima od 65 godine?

Ne, prihod ne utječe na ostvarivanje prava. Uvjet za ostvarivanje prava je prebivalište u Gradu Zagrebu i navršenih 65 godina života.

Komentara 2

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
19:53 22.05.2024.

Kako to da ovaj portal nema potrebu osvrnuti se na fijasko s apliciranjem za sufinanciranje projekta saniranja vodovodne mreže u gradu Zagrebu? Radi se o tome da je 320.000.000 ojra propušteno. Nije baš zanemariv iznos. Npr. nedavno ste hvalili "obnovu" trešnjevačkog placa za oko 150.000 eur, (što je novac za koji jedva kupite neku omanju nekretninu u gradu) pa ne shvaćam zašto mislte da ovih 320 millijuna nije vrijedno spomena? Jučer i danas je to u svim relevantnim medijima, dok vl to očito ciljano ignorirate? Mislim da je cilj javnih glasila informirati ljude, a ovako dobivamo dojam da ste samo jedan bilten za promoviranje ekipe zalutale na čelo grada.

Avatar Hazl113
Hazl113
15:21 22.05.2024.

Zašto samo stariji od 65??? Zar nije u redu da besplatni prijevoz imaju oni koji imaju više radnog staža u Zagrebu, nego oni koji dolaze u ZG. i tu se prijave. Znači onaj sa 35-40 god. radnog staža koji je plaćao sve te godine Zagrebu porez i prirez, a ima manje od 65 godina ne može imati besplatni prijevoz, a onaj koji je tek došao u ZG, koji nikad niti dan nije tu radio, ali ima preko 65 ima pravo. Gdje je to logika, pravda, žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije