Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Tucak

Imamo tri sjajna sidraša, ali drago mi je da nam se sad vratio i Nikša Dobud

17.04.2019.
u 08:02

Imamo koncept, radimo dobro, ali nećemo stati na tome – kaže Tucak koji je uzeo nekoliko dana odmora nakon što je s reprezentacijom osvojio srebro na Europskome kupu u Zagrebu

S 11 osvojenih medalja postao je najtrofejniji izbornik u povijesti hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Nadmašio je čak i jednog Ratka Rudića (10 odličja s Hrvatskom), što je uistinu pothvat posebno ako se zna da Ivica Tucak (49) još nije ni blizu kraja drugog mandata.

1/7

– Zadovoljan sam, naravno, posebno stoga što te osvojene medalje potvrđuju da smo na pravom putu. Mi smo u posljednje tri-četiri godine praktički stalno u finalima: 2016. u finalu OI, 2017. u finalu SP-a, a 2018. i 2019. igrali smo završne susrete u Europskome kupu. Imamo koncept, radimo dobro, ali nećemo stati na tome – kaže Tucak koji je uzeo nekoliko dana odmora nakon što je s reprezentacijom osvojio srebro na Europskome kupu u Zagrebu.

Sad se vaterpolu vratio i Nikša Dobud pa se kvaliteta na neki način širi?

– U ovom trenutku mi imamo tri kvalitetna sidraša – Lončara, Krapića i Vrlića – koji su iznijeli veliki teret upravo u ovim godinama o kojima sam govorio. Tu je i mladi Lozina. Ali neka i Nikše, on je bio i ostao dio hrvatskog vaterpola, drago mi je da se vratio. Baš sam ga nazvao nakon njegove povratničke utakmice u Budimpešti, čestitao mu. Nisam imao dvojbi oko njegova povratka i drago mi je da je Nikša opet tu.

U međuvremenu je i Ante Vukičević sa svojim Marseilleom osvojio Eurokup, a čini se da će se i najmanje trojica Hrvata okititi Ligom prvakom (osim Juga, tom kriteriju udovoljavaju i Pro Recco i Olympiakos). To je dobro za samopouzdanje naših reprezentativaca...

– I za samopouzdanje i za neku sliku našeg vaterpola u svijetu. Što se Lige prvaka tiče, to ćemo još vidjeti, iako je prilično realno da se dogodi ovo o čemu govorite. Ali kad već spominjemo Ligu prvaka, ne mogu ne zamijetiti da je ovaj sustav natjecanja potpuno sulud. Možete biti prvi u skupini, možda i bez poraza, kao sada Pro Recco ili do jučer Jug, a da vam potom jedan krivi dan na Final Eightu (u četvrtfinalu – op. a.) praktički anulira sve što ste postigli u 14 kola ligaškog dijela.

Reprezentaciju očekuje završni turnir Svjetske lige u Beogradu (od 18. do 23. lipnja). Kada će se okupiti i koliko ćete igrača imati na popisu?

– Upravo je spomenuti Final Eight Lige prvaka otegotna okolnost za našu reprezentaciju. Ondje će biti Jug, također i naši igrači u Pro Reccu, Olympiakosu i Barceloneti. Oni će se priključiti reprezentaciji samo sedam dana prije završnog turnira u Beogradu, bit će iscrpljeni... Osim toga u Hannoveru će igrati po starim, a u Beogradu po novim pravilima. Bit će pomalo kaotično, ali što je tu je. Pokušat ćemo ih u tom razdoblju, u tih sedam dana, malo regenerirati, osvježiti. Inače, mi ćemo završne pripreme početi negdje sredinom svibnja s igračima koji će tada biti slobodni. A na popisu će biti uobičajenih 18-20 igrača.

Dosad u Beogradu u vaterpolu i nismo bili nešto posebno uspješni. Na EP-u 2006. bili smo šesti, a na EP-u 2016. tek sedmi. U Svjetskom kupu smo 2002. bili osmi, a u Svjetskoj ligi 2005. četvrti. Možemo li ove godine napraviti zaokret?

– Moja je životna filozofija nikad se ne osvrtati za onim što je bilo jučer. Postoje lijepe i manje lijepe uspomene, ali važnije od toga je naše danas i – sutra. Nije sporno da dosad nismo bili uspješni, ali naš je cilj da pokušamo izvaditi vizu za Olimpijske igre u Tokiju, a to ćemo moći ako osvojimo prvo mjesto. Ako ne, popravni ćemo imati na SP-u u Južnoj Koreji, kvalifikacije zasad nećemo ni spominjati – optimistično je zaključio Tucak koji već šest godina uspješno kormilari hrvatskom vaterpolskom vrstom.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Ključne riječi

Komentara 1

DI
didajoza
08:21 17.04.2019.

Filiću mogao si napisati rezultat u finalu? Pišeš o prošlosti i medaljama Tucaka a bitno izostaviš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije