Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Umro scenarist koji je osvojio Oscara, a njegova mana bila je inspiracija za nagrađeni film

Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
1/12
18.03.2024.
u 10:51

Scenarist David Seidler preminuo je u 86. godini života, a vijest je potvrdio njegov menadžer Jeff Aghassi. Za film "Kraljev govor" osvojio je Oscara, a njega je posvetio "svim mucavcima u svijetu".

David Seidler, scenarist koji je najpoznatiji po osvajanju prestižne filmske nagrade Oscar, za scenarij filma "Kraljev govor", preminuo je u 86. godini, prenosi BBC. Scenarist rođen u Londonu donio je na filmska platna istinitu priču o britanskom kralju George VI. koji je prevladao svoju govornu manu. 

Seidler, koji je i sam mucao, posvetio je svog Oscara 2011. godine "svim mucavcima u svijetu". Film "Kraljev govor" osvojio je četiri Oscara te godine, a jedan je pripao i glumcu Colinu Firthu koji je utjelovio kralja. 

VEZANI ČLANCI:

Seidler, koji je rođen 1937. u Britaniji, preselio se u SAD početkom Drugog svjetskog rata. Pohađao je Sveučilište Cornell, gdje je bio prijatelj s piscem Thomasom Pynchonom.

Njegovi rani nastupi u zabavnoj industriji uključivali su pisanje sinkronizacija prijevoda japanskih filmova o čudovištima, a na TV se probio sa serijom iz 1960-ih "Adventures of the Seaspray".

GALERIJA: John Cena na pozornicu Oscara došao potpuno gol

1/9

U veljači 2011. godine scenarist je osvojio je dvije nagrade BAFTA, a iste godine u rujnu dobio je nagradu Humanitas za svoj rad. - Pisao sam o sebi - rekao je Seidler BBC-u u intervjuu.

- David je bio na mjestu koje je volio najviše na svijetu, Novom Zelandu, radeći ono što mu je davalo najveći mir, a to je mušičarenje - rekao je Jeff Aghassi, menadžer scenarista. Iza Seidlera je ostalo dvoje odrasle djece, Maya i Marc.

VIDEO: 7 najvećih skandala Oscara: "upetljani" su i Angelina Jolie, Halle Berry i Marlon Brando.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije