Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR SAVIN

Preminuo jedan od naših najboljih skladatelja: 'Bio je čovjek ispred svog vremena'

Igor Savin
Foto: Promo
1/3
17.03.2024.
u 14:19

Savin je bio jedan od prvih hrvatskih polaznika prestižnog američkog učilišta za suvremenu glazbenu industriju Berklee College of Music u Bostonu gdje je studirao harmoniju, improvizaciju i skladanje. Za Zdenku Kovačiček potpisao je skladbu 'Elektra', kojom je Lagerfeld zatvorio reviju u Parizu 2017. godine

U 78. godini preminuo je klavirist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin. Vijest o smrti na svom je Facebook profilu objavio glazbenik Đelo Jusić jr.

- Otišao je Igor Savin ... Strašan lik, muzičar, pijanist, vibrafonist, skladatelj, aranžer, ton majstor... Nedavno smo se čuli vezano za jedan projekt i nevjerovatno dugo pričali na telefon o glazbi, brodovima, moru... sigurno 45 minuta... I naravno dogovarali kavu za nastavaka... Na žalost, kava je ostala zauvijek nepopijena... Ljudi, iskoristite svaki trenutak, nađite vremena za kave, druženja... jer dođe taj dan kad vam bude žao što ste vrijeme posvetili nekim nevažnim stvarima... Dragi Igore, počivaj u miru Božjem. Obitelji najiskrenija sućut...., napisao je Jusić, koji nam je potvrdio kako je Savin preminuo prošlog tjedna, a sahranjen je u krugu obitelji. 

Savin je bio jedan od prvih hrvatskih polaznika prestižnog američkog učilišta za suvremenu glazbenu industriju Berklee College of Music u Bostonu gdje je studirao harmoniju, improvizaciju i skladanje. Kao osamnaestogodišnjak utemeljio je svoj prvi jazz sastav. Svirao je klavir i vibrafon u simfonijskim, studijskim i festivalskim orkestrima, te u Big bandu HRT-a u kojem danas djeluje kao glazbeni producent. Surađivao je s najznačajnijim hrvatskim jazz glazbenicima i nastupao na raznim jazz festivalima. Autor je glazbe za mnogobrojne filmove, među kojima i crtane, televizijske emisije, kazališne predstave, balete, radio drame, big bandove, zborove i simfonijske orkestre. Nadahnuće za svoje skladbe, posebice na polju jazza, nerijetko je pronalazio u narodnim glazbenim motivima.
Godine 1984. utemeljio je elektronički studio Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga za snimanje elektroničke glazbe, a danas djeluje u vlastitom digitalnom studiju.

Uz saksofonista Željka Kovačevića djeluje u duu Modo Novo s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio albume Modo Novo - Musica sacra antiqua croatorum, Music of Erik Satie, Live in Dubrovnik i Musica sacra antiqua croatorum - Christus natus est hodie.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih nagrade Međunarodne federacije kino klubova, počasne diplome Gijon '97, te Nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskog društva skladatelja 2004. godine za skladbu Vitar piri.

Jedna od njegovih najpoznatijih suradnji je ona sa Zdenkom Kovačiček, za koju između ostalog 1977. potpisuje pjesmu "Elektra", kojom je 2017. zatvorena Lagerfeldova revija u Parizu. 

- Šokirala me vijest o odlasku Igora, s kojim sam surađivala na svojim prvim albumima.  Igor Savin je uvijek bio istraživač i zanimalo ga je što mogu donijeti na njegov groove. Mogu reći da je bio čovjek ispred svog vremena, stvarao je svemirsku glazbu. Često me zvao u svoj studio u Lisinskom, gdje je smo radili na novim pjesmama, kazala nam je Zdenka Kovačiček. 

VIDEO: Dado Topić otvoreno o pjesmi Baby Lasagne: 'Totalni promašaj'

Ključne riječi

Komentara 1

TS
tsurusaki
15:34 17.03.2024.

RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije