Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predivne lokacije

Nepoznati turistički dragulji: Ovo je 10 manje razvikanih atrakcija Hrvatske

Privatna arhiva
11.08.2021.
u 07:00

U Hrvatskoj ima mnogo prelijepih mjesta koja ne vrište iz svakog turističkog kataloga. To su mjesta na kojima vjerojatno niste bili, a trebali biste. Ovo je naš izbor deset takvih lokacija

Od Savudrije do Prevlake naša obala duga je 1777 kilometara, a kad se pribroje i otoci, dužina prelazi čak 6000 kilometara. Zamalo svaki kilometar ima svoju priču, a turistička noga malogdje već nije kročila. Domaći su gosti, kojih ljeti na našem moru bude više od dva milijuna, među najbrojnijim posjetiteljima, a zasigurno su i ponajveći poznavatelji jadranskih ljepota i atrakcija.

No, da ne bi bilo dosade i repriza, domaćini se svake godine iznova potrude ponuditi i neke nove, zanimljive sadržaje. Kako pak većina ljetuje u rasponu od sedam do četrnaest dana, vremena je uvijek premalo da se obiđe i vidi sve najzanimljivije i najatraktivnije, barem u bližoj okolici. Već neko vrijeme jadranskim gostima, ne samo stranima nego i domaćima, nisu u fokusu samo plaže, sunčanje i kupanje, sve su izbirljiviji i oko smještaja, a već dulje je i lokalna gastronomija nezaobilazni dio svakog sadržajnog odmora. Kako bismo pomogli pri izboru, možda dali neku novu ideju ili otkrili kakav “skriveni” dragulj naše zemlje, koji ne iskače s naslovnica svakog turističkog kataloga, napravili smo listu deset manje poznatih mjesta i atrakcija. I to od spomenute Savudrije pa sve do Prevlake, a predlažemo i jedan izlet na kontinentu, nedaleko od našeg glavnog grada. Nadamo se da ćete uživati gdje god vas put ovoga ljeta na našoj obali ili u unutrašnjosti nanese, a na mjestima s naše top-liste, vjerujemo, nema pogreške. 

1. Feštinsko kraljevstvo, Žminj

Feštinsko kraljevstvo, špilja nedaleko od Žminja, s raznolikim sigastim oblicima i dvoranom veličine 67x27 metara na dubini od devet metara, samo je polovica atrakcije koja tamo dočekuje goste. Nakon polusatnog razgleda ispod zemlje i osvježenja na prosječnoj temperaturi od 13 do 15 stupnjeva, zabavno je i na sedam tisuća četvornih metara iznad zemlje. Drvene skulpture Pinokija, tri praščića, ježeve kućice..., ali i prave kokice s pilićima, kunići... raj su za obitelji s djecom. Dok se najmlađi igraju, odrasli mogu popiti piće, kavu ili marendati ono što donesu sa sobom ispod dvije velike nadstrešnice sa po šest stolova. Ili, što neki vole i više, raširiti svoju dekicu, izvaliti se i uživati u mirisima autohtonog aromatičnog bilja koje domaćini uzgajaju. 

Ulaznica je 50 kn, a tko želi noćiti, u blizini je kamp Robinzon Accommodation Freedom

Foto: Privatna arhiva

Turista je 100% više nego lani. Troše opreznije, ali stižu i digitalni nomadi:

1/9

2. Konoba Cvitić, Bakar

Vlasnicu bakarske konobe Cvitić Brunu Bođanec nije obeshrabrilo što se lanjsko otvorenje preuređenog lokala podudarilo s početkom pandemije. Godinu bez gostiju iskoristila je za preuređenje, a sad je to već mjesto zbog kojeg neki skreću s puta prema razvikanijim destinacijama. Konoba u kojoj se nudi prvenstveno riba, ali može se pojesti i roštilj i drugo, u ponudi ima i poznatu Bakarsku tortu, slavnu Bakarsku vodicu i baškot, kruh koji su pomorci nekad nosili sa sobom kad bi isplovljavali. Smještena na samoj rivi, konoba Cvitić mjesto je tradicije i lokalnog ugođaja. – Domaći se gosti itekako sjećaju nekadašnje popularnosti Bakarske vodice, a kod nas to pjenušavo vino mogu popiti i na čaše – kaže vlasnica konobe Cvitić

Čaša nekad nadaleko poznate Bakarske vodice stoji 20-ak kuna.

Foto: Privatna arhiva

3. Villa Acitivia, Biograd

Jedan od čestih zahtjeva za odmor u pandemiji zasebne su kuće za odmor koje gostima daju dodatni osjećaj sigurnosti. Taj uvjet svakako ispunjava i moderna luksuzna Villa Activia u selu Sv. Petar, deset kilometara od Biograda. U moderno uređenih 227 četvornih metara može se smjestiti do deset gostiju kojima su, uz kompletan komfor, na raspolaganju i mala teretana, sauna te vanjski bazen. Slično se, dakako, može naći i na drugim mjestima, ali Villa Activia, u skladu sa svojim imenom, ljubiteljima aktivnog odmora može ponuditi i spektakularnu umjetnu stijenu za penjanje visine šest metara. 

Foto: Privatna arhiva

4. Hotel Martini Marchi, Šolta

Objektom poput hotela Martini Marchi rado bi se pohvalile i puno elitnije jadranske destinacije nego što je Šolta. Nekadašnji dvorac preuređen u hotel goste prima od 2007., ali dijelu turista prošao je ispod radara baš zbog svoje lokacije. Ovaj baštinski butik-hotel u Maslinici zbog moderne marine znaju mnogi nautičari. Inače, ima samo sedam apartmana od 30 do 208 četvornih metara. Ali kakvih. Svaki je posebno dizajniran i namješten da se očuva izvorni stil dvorca, a raspored je takav da gost ima dojam da je cijeli dvorac samo njegov. Hotel ima i grijani otvoreni bazen, odličan restoran te zanimljivu biblioteku.

Foto: Privatna arhiva

5. Plaže Klokun i rt Garma, Podgora

Plaže na makarskoj rivijeri poznate su, ali ima i skrovitih mjesta do kojih većinu put nikad ne nanese. Onima koji vole manje plaže s prekrasnim morem domaći će bez razmišljanja preporučiti Podgoru i uvale Klokun i uz rt Garma. I jedno i drugo je izvan Podgore, otprilike kilometar šetnje. U uvali Klokun krije se dvadesetak malih podvodnih izvora pa je more uvijek osvježavajuće. Bonus je i mala špilja uz obalu iz koje se izranja u prostor s otvorenim svodom. U uvalicama uz rt Garma namjernika pak čekaju tirkizno more, žala s prirodnim oblucima, slikovito podmorje puno špilja i hladovina sve do podneva.

Foto: Privatna arhiva

6. Camp Olivia Green, Tisno

Domaćini u kampu Olivia Green Camping, smještenom uz plažu, u mirnoj uvali okruženoj maslinicima, borovima i vrtovima na dva i pol kilometra od Tisnog, iskreno su predani tzv. zelenom poslovanju. Kamp u kojem ne manjka luksuza i koji ima vlastiti restoran s krovnim bazenom i malu marinu za brodove, nudi devet različitih vrsta camping-vila, a sagrađene su od prirodnih i recikliranih materijala. Kamp ima solarnu elektranu i vodeni pročistač trećeg stupnja. Za svaku rezervaciju sadi se jedno drvo u partnerstvu s Eden Reforestation Projects, a dosad je u svijetu već posađeno više od pola milijarde stabala. 

Foto: Privatna arhiva

7. Kameni dvori, Konvale

Nije blizu, ali tko se zaputi na jug, svakako mu preporučujemo Agroturizam “Kameni dvori” u konavoskom selu Lovorno. Obiteljsko gospodarstvo, osim ugostiteljskog dijela, nudi i smještaj u luksuznoj rustikalnoj vili s bazenom za 11 osoba, ali i robinzonski boravak usred vinograda, u kućici za dvoje. Domaćini organiziraju i školu kuhanja te vinske i biciklističke ture za svoje goste, ali neće požaliti ni oni koji navrate samo na objed. U Kamenim dvorima jede se i pije fino i domaće, na trpezi nema industrijskih namirnica, a jedan od specijaliteta koje gosti jako vole su tradicionalni “lovorski ražnji” (meso na ražnju od lovorike). 

Foto: Privatna arhiva

8. Kaštil Slanica, Cetina

Doživljaj bi u restoranu Kaštil Slanica zbog pozicije na samoj obali rijeke Cetina bio spektakularan čak i da hrana nije vrhunska. Međutim, u tom restoranu, u kraju poznatom kako po tome da se dobro jede tako i po restoranima poznatijima od same Kaštil Slanice, i odlično jede. Što? Pa, naravno, u prvom redu ono što Cetina pruža. Kuhinja u Kaštil Slanici bazirana je na ribi, jeguljama i žabama, a zadovoljni gosti podjednako hvale brudet od jegulje kao i jegulju sa žara, pohane ili žabe s grila, ali i ribarske plate te druga jela. Ovaj restoran četiri kilometra od Omiša radi svih sedam dana u tjednu.

Foto: Privatna arhiva

9. Restoran Maguro, Zadar

Makar je preporučljivo tijekom odmora zalaziti u restorane s domaćom, autentičnom kuhinjom, ipak ćemo na našoj obali preporučiti jedan azijski. U zadarskom restoranu i sushi baru Maguro kuhinja je azijska, namirnice mediteranske, a puno toga vrti se oko tune, po kojoj je Zadar itekako poznat zahvaljujući brojnim proizvođačima plavorepe tune, koja u svijetu spada u najkvalitetnije i najcjenjenije. Smješten u centru grada, Maguro je dostupan gostima, za našeg posjeta nismo mogli prigovoriti ni hrani, ni o ambijentu, ni o osoblju, a mnogi koji su bili u Maguru tvrde da na našoj obali nisu jeli bolji sushi.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

10. PP Lonjsko polje, Sisačko-moslavačka županija

Treći po veličini zaštićeni park u Hrvatskoj, Park prirode Lonjsko polje stanište je više od dvije trećine ukupne populacije ptica u našoj zemlji. Područje u koje se svake godine izlijevaju vode rijeke Save i pritoka jedno je od najvažnijih mrijestilišta ribe u cijelom dunavskom slijevu. Namjernika, osim prirodnih atrakcija, očekuju i razni sadržaji. U parku, recimo, imaju e-bicikle i čamce na solarni pogon, a za vožnju čamcima potrebno je najaviti se ranije. Vikendom se mogu unajmiti i kanui te bicikli. Zanimljivo je da se u PP Lonjsko polje odnedavno ulaznice, usluge i suveniri mogu platiti kriptovalutama.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Bratići iz Francuske Benjamin i Julien zaljubili su se u Hrvatsku i ovdje preselili: "Hrvati misle da lažemo, da smo špijuni ili da smo ludi! Hrvatska je predivna i sviđa nam se što je sve 'laganini'!"

Komentara 11

Avatar Bongozg
Bongozg
09:17 11.08.2021.

Trebali ste staviti oznaku Promo

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:03 11.08.2021.

Uspjeli ste na silu staviti jednu atrakciju kontinentalne Hrvatske. Svaka čast!

Avatar yumamic
yumamic
10:54 11.08.2021.

Što se tiče arhitekture i skladnog urbanističkog plana, nema što je Vir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije