Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Garić grad

Na obroncima otkrijte ostatke srednjovjekovnih burgova i utvrda

Shuttterstock
30.11.2020.
u 14:32

Jedan od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj smješten je u središtu gore, na 356 metara

Jedno je od omiljenih izletišta toga kraja. Garić grad na 356 metara, smješten u središtu Moslavačke gore u blizini Podgarića, ujedno je i jedan od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Konkurencija mu je tek sljemenski Medvedgrad, koji je sagrađen oko 1250. godine, dok je ovaj moslavački stari grad dao podignuti ban Stjepan Šubić 1256. Napušten je 1544. godine nakon što je stradao od provale Osmanlija, a jednako kao i uz Medvedgrad, i uz ovaj se stari grad vežu legende i priče, u kojima je glavni lik Ružica Garićgradska.

Foto: Shuttterstock

No osim Garić grada, na obroncima Moslavačke gore nalaze se i drugi brojni ostaci srednjovjekovnih burgova i utvrda, poput Jelen grada, Košut grada, Turskog stola i drugih. Najbolji način za istraživanje Moslavačke gore je pješačenje, pa se tako s kutinske strane može do najvišeg vrha Humke doći šumskom stazom “Crkveni jarak”, koja počinje kod jezera u Mikleuškoj, a vodi uz potok, mali slap te vidikovac Vis, odakle se pruža pogled na Lonjsko polje, Kutinu i širu okolicu. Od Visa se može i do najvišeg vrha Moslavačke gore – Humka, na 488 metara nadmorske visine, a tamo je i natkriveno odmorište s roštiljem. Do jezera Mikleuška smještenog usred šume, koji je početna točka ovog puta, dolazi se automobilom iz centra Kutine iz dva pravca – od Kutine preko Repušnice, Gornje Gračenice i Ciglenice ili se od Kutine može putem Kletišta i Selišta. Udaljenost od centra Kutine je oko 18 kilometara, a većinom puta vozit ćete se po asfaltu, a manjim dijelom po makadamu. Planinarske staze dobro su označene.

Foto: Shuttterstock

Osim planinara, ovaj masiv rado posjećuju ljubitelji brdskog biciklizma. Planinari rado posjećuju pavlinski samostan BDM pod Garićem (Bela crkva), koji je također na šumskom putu “Crveni jarak”, ali i franjevački samostan, zatim Grob Kaluđera, Mustafine Klade te Pukli kamen.

Foto: Shuttterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije