Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

Mali majstori kuhinje: Kako uključiti klince u roštiljanje?

SPAR
Foto: Shutterstock
1/4
08.06.2010.
u 12:57

Roštiljanje s djecom može biti odličan spoj učenja, zabave i nedjeljnog ručka

Ljeto je pred vratima, a s ljepšim vremenom dolazi i sezona roštiljanja. Iako vam se nekada čini da roštilj nije stvar za djecu, sve više ljudi uključuje svoje najmlađe u svijet kuhanja, pa i roštilja. Za djecu to predstavlja zabavu, a nikada nije prerano za uključiti ih u obiteljske aktivnosti, tko zna, možda postanu i pravi grill majstori i zamijene vas.

Kada uključite djecu u proces spravljanja hrane, učite ih o zdravim životnim navikama, podižete njihovo samopouzdanja i potičete kreativnost. Uključivanjem u cijeli proces kuhanja i pečenja zainteresirat će djecu za hranu koju jedu i lakše će se odvažiti probati nešto što do sada nisu htjeli, kao što je povrće ili specifično jelo.

Naravno, nisu sva djeca ista, sami ćete najbolje znati odlučiti što smiju, a što trebaju prepustiti starijima. Uzmite u obzir i godine pa im prilagodite zadatke, teenager će sigurno moći napraviti puno više i kompliciranije zadatke od desetogodišnjaka. Samo zapamtite zlatno pravilo, a to je da djecu nikada ne ostavljate samu kraj roštilja. Učenje o pravilnom ponašanju kraj vatre i hrane bi trebala biti prva stvar koju ćete im objasniti. Ako se brinite zbog sigurnosti, pratite ova jednostavna pravila kako bi osigurali sigurnost i zabavu za sve.

Sigurnost

Napravite „zabranjenu“ zonu oko roštilja, primjerice metar i pol, u koju djeca ne smiju pristupiti, neka gledaju sve sa sigurne udaljenosti gdje ćete imati sve pod kontrolom.

Foto: Shutterstock

Poslovi za mlađu djecu

Mlađi uvijek mogu pomoći oko pranja namirnica, pogotovo povrća, te učiti o važnosti higijene. Također, dajte im da organiziraju namirnice u posudice, primjerice, narezano povrće ili sastojke za salatu. Možete ih uposliti u „logistici“, dajte im da provjeravaju treba li dodati nešto onome tko roštilja, treba li još vrećica za smeće, ima li tata dovoljno pive i slične zadatke. Pokažite im da je i to dio roštiljanja i ništa manje važno od pečenja mesa.

Foto: Shutterstock

Poslovi za malo starije klince

Oni na rubu teenagerstva su već puno spretniji s rukama i znaju puno toga bez da ih stalno provjeravate, iako jednim okom uvijek trebate paziti što rade. Oni vam mogu pomoći oblikovati mljeveno meso u pljeskavice, pacati meso, pripremiti umak za salatu ili začiniti određena jela koja su spremna za stol. Dajte im slobodno da postave stol, organiziraju sjedenje i nadgledaju mlađu braću i sestre, iako ne mogu pratiti oprezno kao i vi, jačat će međusobnu povezanost i osjećaj brige za mlađe.

Poslovi za teenagere

Osim gore spomenutih poslova, teenageri, pogotovo oni zainteresirani za gastronomiju i kuhanje, mogu pomoći u većini poslova vezanih uz roštilj. Naravno, ne dajte im da sami otkoštavaju batke s 20 centimetarskim nožem, ali uputite ih kako mogu narezati povrće ili pomoći kod pečenja mesa. Ne zanemarujte činjenicu da se radi ipak o djeci, čak i ako su teenageri koji su za glavu viši od vas, i ne ostavljajte ih bez nadzora. Teenagere učite i kako očistiti roštilj nakon uporabe te kako se riješiti nastalog otpada na siguran način.

Pravila koja vrijede za sve uzraste

Imajte uz sebe aparat za gašenje požara i naučite djecu rukovati njime. Ti iskustvo im neće pomoći samo kod roštilja već i inače u životu ako se nađu u opasnoj situaciji. Objasnite im da nema mjesta panici i da je brza reakcija najbolje rješenje. Također imajte telefon uz sebe, ali ne za dopisivanje na društvenim mrežama, nego da mogu nazvati nekoga u slučaju nužde.

Foto: Shutterstock

Osim aktivne sigurnosti, važno je objasniti im i da postoji pasivna sigurnost, pravila rada s vatrom i pozicioniranja roštilja kako bi smanjili mogućnosti nezgode. Roštilj bi uvijek trebao biti dovoljno udaljen od kuće, ograde ili biljaka, pozicioniran na ravnoj čvrstoj podlozi. Također pazite i na drveće s niskim granama. Razgovarajte s djecom o samom roštilju, koji dijelovi su sigurni za diranje a koje nikako ne smiju taknuti. Objasnite im gdje je najbolje stajati i koje radnje bi trebali izbjegavati u blizini roštilja kako se ne bi opekli bez obzira o kakvom se roštilju radilo.

Kod micanja mesa s roštilja i okretanja, koristite dugačke hvataljke i budite primjer kako se odgovorno ponašati kod visokih temperatura. Ako učite teenagera peći meso, koristite nekakav alarm koji će im dati do znanja kada je vrijeme za okretanje mesa ili micanje s rešetke.

Važno je i da drže do higijene, objasnite im važnost pranja ruku prije diranja sirovog mesa i ne dajte da koriste za jelo tanjur na kojem je prethodno bilo sirovo meso.

Učite ih i malim tajnama roštilja, kako bi od malena bili majstori u tome što rade, objasnite im i one očite stvari, bez obzira na to što se vama čini nepotrebno. Ako se djeca prvi put susreću s time, neke stvari im možda nisu jasne, a najbolje je da od početka uče pravilno.

Pokažite im i svojim primjerom da roštilj nije gotovo kada se najedemo, već da moraju očistiti sve iza sebe i paziti na primjeru. Pazite samo da se sve dovoljno ohladilo, vaša ruka je puno grublja od dječje, ono što je za vas toplo, za njih može biti nepodnošljivo vruće.

I još jednom, ne ostavljajte djecu samu bez nadzora.

Da zaključimo, roštiljanje s djecom može biti zabava za cijelu obitelj. Osim što ćete ih zabaviti i eliminirati ona klasična „Jel' ima još puno Papa Štrumpf?“ pitanja, naučit ćete ih korisnim stvarima koja će im ostati usađena za čitav život. Osim nezaboravnih ručkova, možda ćete napraviti i pravog malo grill majstora koji će vas za 10ak godina oduševljavati na nedjeljnim ručkovima.

Sadržaj omogućio Spar

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije