Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vuglec breg

Bajka na dlanu

Vuglec breg
Foto: Dražen Breitenfeld
1/5
30.11.2020.
u 10:23

Ovo je pravo mjesto za uživanje u prirodi, na svježem zraku

Izletiše Vuglec breg kao da je izmišljeno. A tako i je nastala ideja da se na prekrasnoj uzvisini prepunoj vinograda i vidikovaca od starih kuća sagradi izletište. Priroda i tradicija ovdje su se zaista poigrale. Zagorje je novo otkriće mnogima i idealno je za ovaj trenutak novog normalnog turizma. Da je lijepo, pretpostavili smo, ali toliko... Svugdje je čarobno na svoj način i onda dođete na Vuglec breg i shvatite da ne samo da ne poznajete Hrvatsku, već ni to Zagorje, koje je doslovno tu na dlanu, pokraj Zagreba. Na Vuglec bregu je uvijek sve drugačije i nikada ne znate što vas čeka. Izletnici i namjernici baš obožavaju takva mjesta. Ako ništa drugo, breg će biti super na jesenskom suncu, a ligenštuli već poslagani, i deke i grijalice, zatreba li. Na južnim padinama ponad vinograda uvijek je toplo jer ovo mjesto kao da pokupi sav sjaj sunca i toplinu. Plaža na Vuglec bregu u Zagorju jedina je u kontinentalnoj Hrvatskoj s ‘Green Beach’ zastavicom.

Inače, tu su nastala i najkvalitetnija zagorska vina s markom Vuglec brega i ovdašnje vinarije. Uz restoran i vinski podrum, tu je nekoliko stilskih drvenih kuća sa slamnatim korovom koje se mogu unajmiti i ispred kojih možete sjeti i kao gosti izletišta te po želji i ručati – kraj zdenca, na plaži ili uz svoj bicikl parkiran uz bačve. Pečena guska, patka ili purica s mlincima specijaliteti su restorana. Nemojte propustiti zagorske štrukle od sira ili bučnicu. Uza sve to idu odlična kvalitetna vina ili novi vinski brend kuće, lagano i pitko vino ‘Zagorski bregi’. Obiđite i romantičnu hižu ‘Mica’ koja ima samo jednu prostoriju, odnosno sobu i terasu, domaćini će vam je rado pokazati. Naši domaćini smišljaju sve moguće načine kako privući goste.

Foto: Dražen Breitenfeld

Mario i Boris Vuglec s istoimenog brega kažu:

– Pokušamo nešto izmisliti – uvijek neku novu ideju što bismo još mogli napraviti da gostima i posjetiteljima bude lijepo i ugodno. Ne znate bi li bilo bolje na prijepodnevnom pedaliranju ili na našoj plaži s pogledom na šumu i naše zeleno blago. Gost može dobiti što god želi – šampanjac, koktel s okusom naših ruža, tortu ili janjeće kotlete. Tu su i naša vina, a u kući bake Roze radimo specijalitete ispod peke, poput ramsteka sa šparogama. Izletište Vuglec breg naš je životni moto i na tome brendu delamo svaki dan svi mi Vugleci.

S bicikla krenuti iz Vuglec brega u istraživanje okolice odlična je ideja. Sljubiti se s tim bregima privilegij je koji si treba priuštiti. U aktivnom životu, ali i odmoru koji se sada cijeni više no ikada. Kretanje na biciklu je zdravo i sada vrlo korisno. Boravak vani u prirodi na svježem zraku i sretanje manjeg broja ljudi treba iskoristiti baš ovdje. Električni bicikli pokazali su se kao odlično rješenje za brežuljkasti kraj. Takvi izleti imaju svoju budućnost, prepoznali su u Zagorju. Kroz niz projekata, uređenja biciklističkih, ali i pješačkih staza. Izgradnja odmorišta i električne bike rute omogućuju da dođu i upoznaju ovaj kraj s bicikla. Najljepše je upoznati ostale vrijednosti Zagorja i na biciklu. Oko Vuglec brega je sve važno u krugu od trideset kilometara. To se može proći na e-biciklu. Do Sutle i granice sa Slovenijom i do toplica koje su i inače poznate. Za obilazak Lijepe Naše, pa i Zagorja, čiji su stihovi himne baš tu i rođeni. Između Sutle, Krapine i Zlatara sve je prepuno kurija, dvoraca te vinskih i biciklističkih puteva s vrlo velikom ponudom.

Foto: Dražen Breitenfeld

BIKE TURA ZA AVANTURISTE

Bike tura za Pregradu i Petrovsko i povratak na Vuglec breg – oko 35 kilometara tamo i natrag. Visinska razlika je gotovo tisuću metara. To je već za avanturiste. Također, i kružni biciklistički izlet do Zaboka i Krapinskih Toplica. Zato oni željni lagane rekreativne vožnje mogu na bezbroj puteljaka i vinskih staza koje se provlače uz kleti, crkvice i vinograde do brojnih vidikovaca koji pružaju impozantne prizore. Sljeme, Ivanaščica, Pohorje, pa i Alpe izgledaju kao da su tik do vas. Na planinarenju, šetnji ili na biciklu nećete se izgubiti. Zagorje je puno sela i stanovnika, a i na bregima je uvijek netko. Uostalom, u Zagorju se svi putovi spajaju ili vode nekamo. U svako dvorište može se zaviriti i pitati kamo ići. Mogu vas samo zaskočiti pozivi domaćina na gemišt ili lajanje veselog peseka i hrpa guski koje se šepure.

Foto: Dražen Breitenfeld

START ZA OBILAZAK ZAGORJA

Osim gastro i enoužitka te obilja hedonizma Vuglec breg je odlična startna postaja za šetnje i bicikliranje po Zagorju. Hodači imaju i označenu stazu do Krapinskih Toplica, a biciklisti odličnu rutu do Zaboka. Blizu je Krapina, a tu je i Muzej krapinskih neandertalaca i staza Hušnjakovo. Zagorski dvor Veliki Tabor te obližnja Pregrada i Tuhelj, ali i dolina Sutle također su pravi mamci za dodatni obilazak. Da se na Vuglec bregu samo šećete oko vinograda, itekako ćete se nahodati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije