Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilogora

Prijeđite goru pješice i na konju

Bilogora
Foto: Shutterstock
1/4
30.11.2020.
u 10:02

Ovuda prolazi i prva međunarodno certificirana konjička turistička staza, jedina takva u Hrvatskoj. Duga je 90 kilometara

Iako najniža, površinom je najprostranija hrvatska gora. Zapravo, Bilogora je skupina brežuljaka, humaka i uzvisina koji prate rijeku Dravu od Kalnika na sjeverozapadu pa do Papuka i Slavonije na jugoistoku.

Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci zovu na istraživanje, a gotovo svaki dio ovog gorja dostupan je automobilom, pa tako i njegov najviši – Stankov vrh, na 309 metara nadmorske visine. Radi se o neznatnom uzvišenju u prostranom šumovitom i blago brežuljkastom krajoliku Bilo – Rajčevica do kojeg je ipak poželjno doći pješice, a prilazi su mu od prijevoja iznad Jagnjedovca, odakle makadamskom cestom treba tek pola sata. No oni koji žele malo jači tempo, mogu krenuti i iz Koprivnice ili Koprivničkih Brega pa će do Stankova vrha doći za tri i pol, odnosno dva sata.

Foto: Shutterstock

Osim pješice, Bilogora se može prijeći i na konju. Prolazi onuda, naime, prva međunarodno certificirana konjička turistička staza i jedina takva u Hrvatskoj. Duga je devedeset kilometara i ima dvadesetak “horses welcome” punktova. Jahati mogu i oni koji nisu nikad zajahali i iskusni jahači. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Foto: Shutterstock

Jaše se uz objekte kulturne i povijesne baštine koje staza povezuje, ali i seoska turistička gospodarstva, vinarije i izletišta koji nude domaće specijalitete. Jedan od njih je, primjerice, i Agroturizam Vinia, odakle se može ići na četverosatnu jahačku rutu do Vidikovca, Romske kuće i Planinarca. Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar osmislila je i niz drugih tura, a sve se mogu vidjeti na njihovoj internet stranici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije