Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. dani satire fadila hadžića

Branislav Nušić: Gospođa Ministarka

Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 17:06

Predstava "Gospođa ministarka" Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca autora Branislava Nušića na 45. Danima Satire Fadila Hadžića igra u srijedu 23. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Kultna komedija Gospođa ministarka Branislava Nušića, jednog od najplodnijih i najpoznatijih srpskih komediografa, već godinama ne silazi s repertoara mnogih kazališta u regiji.

Događa se to jer je njezina aktualnost bezvremenska, jer nepogrešivo secira provincijalni mentalitet i opću malograđanštinu kojih se svakodnevno spremno odričemo, ali ih ipak istovremeno svakodnevno i živimo. Nušićeva Živka Popović političkim unapređenjem svog muža u ministra u vladi sasvim neočekivano, gotovo preko noći, ulazi u „visoko društvo“ i čini sve kako bi mu se prilagodila jer dubinski vjeruje da njemu i pripada. Promijenit će svoj izgled, svoje manire, preuredit će svaki kutak svoje kuće, ako treba pristat će i na ljubavnika, samo da dokaže kako je u stanju biti prava gospođa ministarka. Priča o ženi političara koja je zaljubljena u svoj novostečeni status i moć koju joj on donosi postala je gotovo paradigma zamke naglog uspona na društvenoj ljestvici. Takav uspon preko noći mijenja karaktere mnogih ili možda ipak samo izvlači na vidjelo ono što je oduvijek u svim tim „gospođama ministarkama“ ili pak „gospodi ministrima“ zapravo uvijek i postojalo.

Ovom inscenacijom Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca proslavilo je 40 godina umjetničkog rada nacionalne prvakinje Olivere Baljak koja igra naslovnu ulogu riječke Gospođe ministarke.

Gospođa ministarka

Redateljica i autorica adaptacije: Tatjana Mandić Rigonat

Igraju: Olivera Baljak, Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Ivna Bruck, Jelena Lopatić, Tanja Smoje / Anastazija Balaž, Dean Krivačić, Edi Ćelić, Aleksandra Stojaković Olenjuk / Sabina Salamon, Nikola Nedić, Biljana Lovre, Anton Plešić, Mario Jovev / Martin Grđan, Petar Baljak / Giuseppe Nicodemo / Andrea Tich 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije