Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Ivana Vuković, Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev, Ana Marija Vuković, Helena Petković: Sretna ne bila

Sretna ne bila
ARHIV PLAYDRAMA
03.06.2022.
u 09:00

9. 6., četvrtak, KEREMPUH, 20 sati; PLAYDRAMA, SPLIT; Redateljica: Helena Petković; Glume: Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev, Ana Marija Veselčić

”Predstava je nastala u ženskom procesu rada žena sa ženama, o ženama, u ženama i za žene, klasificirajući se kao isključivo ženska predstava koju potpuno boli briga, uvo i đon za muški pogled. U podtekstu se, naravno, razotkrije da nisu bidni muški ništa krivi, zapravo su krive žene, da ne kažemo dalmatinske žene, koje patrijarhatu uporno udahnjuju još i još života.

‘Sretna ne bila’ odgovara na formativna ženska pitanja, što je čini pravom predstavom za žene, posebno za žene koje su izgubile busulu i za muškarce koji žele znati više”, napisala je Ivana Vuković o ovoj predstavi. Premijera je bila 8. rujna 2021. u splitskom Beton kinu, a “Sretna ne bila” priča je o tri “prije” koje dolaze u teatar pogledati autorski projekt koji je nastao prema motivima nekog antičkog komada koji ima ženu u naslovu. I dok gledaju predstavu te tri žene, iz gledališta, asocijativno isklizavaju u razne ženske stranputice, u nekima od njih parodiraju i Grkinje i princeze i najbolji “look” Met Gale, a sve to u potrazi za jednom običnom ženom, za našom, rekli bi Splićani, materom.

Naslov “Sretna ne bila” preuzet je iz starog hita grupe Magazin “Ljube se dobri, loši, zli”. Svim autoricama silno se sviđa, iako su, kažu, i te kako svjesne da je riječ o teškoj kletvi, koja je za njih donekle i dijagnoza. Autorice su razbijale stereotipe tipa “žene piju čaj, a muškarci pivo” te poručuju: “I žene piju pivo i psuju, a nisu zbog toga loše osobe, majke ili supruge!”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije