Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Karel i Jozef Čapek: Kukci... zaustavljena priča

Kukci... zaustavljena priča
HNK Split
03.06.2022.
u 08:45

10. 6., petak, KEREMPUH, 20 sati; HNK SPLIT; Redatelj: Saša Anočić; Igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Ka- čić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić, Monika Vuco Carev

Ovo je najtužnija predstava na ovogodišnjim Danima satire, jer svi kazalištarci, ali i kazališna publika, znaju da je upravo to zadnja predstava koju je režirao Saša Anočić, prije svoje iznenadne i prerane smrti. Saša je tog dana u Splitu završio probu, sjeo u automobil i dovezao se kući u Zagreb. Na parkiralištu pred svojim domom se srušio i spasa nije bilo.

Kada je onaj prvi, najveći šok popustio, svi su ljudi od teatra rekli: “Otišao je sretan s ovog svijeta, radeći ono što je najviše volio, režirajući još jednu kazališnu čaroliju.” Iz HNK Split poručuju: “Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ansambl predstavu, sada nazvanu ‘Kukci... zaustavljena priča’ izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.” A priča je to o čovjeku koji zađe u svijet kukaca, kukaca koji je ponašaju baš kao ljudi, sa svim vrlinama i manama. Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički.

Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije