Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Dora Delbianco: Kad je stao svijet

Kad je stao svijet
ARHIVA KEREMPUH
03.06.2022.
u 10:00

7. 6., utorak, KEREMPUH, 20 sati; HNK IVANA pl. ZAJCA, RIJEKA/ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE – GRADSKO KAZALIŠTE PULA; Redatelj: Vito Taufer; Glume: Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković, Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković, Sven Šestak i Guido Venturini/Dan Sertić

Ovo je priča o neobičnom slučaju kada smrt jednog čovjeka poremeti cjelokupnu ravnotežu svijeta. Autorica je priznala da ju je na pisanje potaknula smrt oca. Ono za što se vjerovalo da je intimna obiteljska drama poprimilo je razmjere svjetske krize, a sve je zajedno pokušala sanirati domaća hrvatska Vlada. Zamah ove drame ambiciozan je, ali usprkos tome što se pred nama pojavljuju predsjednici i ministri, veleposlanici i zastupnici, inspektori i novinari, pa i sâm papa, osjećamo da smo u tekstu koji nas na sebe nagovara nekom neuhvatljivom toplinom i šarmom koji razoružava.

Ova komedija je 2016. osvojila Nagradu "Marin Držić", a to je dramski rukopis u kojem pronalazimo elemente realistične komedije i groteske, s duhovitim dijalozima. Dora Delbianco poseže za realizmom kojem dodaje komedijski prizvuk s tonom groteske, farse i satire."Kad je stao svijet" podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata, da bi se ispisala do zavojite cjeline premrežene bizarnim situacijama. Galerija obično-neobičnih likova priziva dinamičnu ansambl-predstavu koja putovanje započinje jednim tajanstvenim nestankom, a završava u nasilnoj spirali političkog pragmatizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije