Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Jean-Baptiste Poquelin Molière: Škrtac

Kerempuh
IVAN POSAVEC/KEREMPUH
03.06.2022.
u 10:14

3. 6., petak, KEREMPUH, 20 sati; SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, ZAGREB; Redateljica: Dora Ruždjak Podolski; Glume: Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Filip Detelić, Iskra Jirsak, Dražen Čuček/Vedran Mlikota, Linda Begonja, Borko Perić, Luka Petrušić, Damir Poljičak i Karlo Mlinar

"Kerempuhov 'Škrtac' u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca svjestan je istovremeno i Molièreova komediografskog umijeća, ali i vremena u kojem ova inscenacija nastaje te ga neprestano otvara našoj suvremenosti. Koketirajući s elementima pop-kulture, stihovima dobro nam poznatim s estrade, još se dodatno naglašava situacijska komika, ali i činjenica da Molièreove likove pokreću iste strasti kao i naše suvremenike. Vrijeme njegovih komedija je bezvremensko, odnosno postoji upravo u onom vremenu u kojem se njegovi komadi igraju i može se ponavljati u beskonačnost". (Jelena Kovačić).

Moliéreov "Škrtac" je klasik, komedija karaktera iznimnog satiričkog naboja. Na Kerempuhovu scenu postavljen je prvi put, u aktualizaciji koja pronalazi mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom. Univerzalni problemi lakomosti, škrtosti te ekonomskih trzavica, koje se neizbježno isprepleću s privatnom sferom pojedinca, načeti su kroz tipski lik škrca, a u suvremenoj će preradi postati još prepoznatljiviji i bliži Kerempuhovoj publici. Harpagonova prekomjerna škrtost tek je katalizator kojim se prokazuju skrivene društvene patologije. Klasično djelo obogaćeno dodatnom dimenzijom suvremenosti pomaže da se pored naših mana zagledamo u probleme društva. Na nedavnom Festivalu glumca za uloge u ovoj predstavi nagrađeni su Hrvoje Kečkeš i Linda Begonja, a dramaturg Tomislav Zajec je 2021. dobio Nagradu hrvatskog glumišta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije