Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Večernjem listu nagrada za promicanje knjižničarstva

storyeditor/2022-02-22/PXL_220222_92140089.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
22.02.2022.
u 23:49

Dodjela je održana na 415. obljetnicu postojanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Izložba "Sloboda se njegovim imenom zove", božićna akcija "Tradicija dobrih želja", projekt "Podcast u digitalnom laboratoriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice", međunarodna virtualna konferencija "Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima", virtualna izložba "Hrvatska svijetu"... samo su neki od projekata koji su realizirani u suradnji Večernjeg lista te Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

A zahvaljujući tome dnevne novine dobile su renomirano priznanje knjižnice, najveće institucije takve vrste u Hrvatskoj, zbog promicanja, podupiranja i poticanja razvojnih programa, kao i promociju knjižničarske djelatnosti.

Dio hrvatskog identiteta

Dodjela je održana 22. veljače jer je tog datuma 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, a ujedno je obilježena 415. obljetnica postojanja knjižnice.

– Nagrada koja već godinama ima svoj dignitet i priznat status dodijelila se u tri kategorije; jedna uvijek ide knjižničaru iz NSK, a to je ove godine bila Jasenka Zajec. Druga je pak otišla u ruke kolegice Nade Radman, voditeljice bibliobusne službe u Gradskoj knjižnici Zadar i Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice Zadarske županije, u kategoriji osoba koje sudjeluju u osmišljavanju i provedbi međuinstitucijskih programa te surađuju s NSK. Treća ide poslovnom subjektu koji potiče, podupire i sudjeluje u ostvarenju razvojnih programa, a to je ove godine Večernji list – kazala je ravnateljica NSK Ivanka Stričević u predvorju knjižnice gdje je održana dodjela.

Promicanje knjižničarstva i čuvanje tiskane hrvatske kulturne baštine od iznimne je važnosti, kako je istaknuo ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za identitet naroda, posebice za buduće naraštaje. A s tim su se, među ostalima, složile i ovogodišnje dobitnice Jasenka Zajec i Nada Radman koje su više od 30 godina čuvari pisanih i tiskanih spoznaja, znanja i informacija.

– Jako smo sretne i velika nam je čast dobiti ovu nagradu koja je zapravo priznanje svim kolegicama i kolegama, a ne samo nama. Veselimo se i budućim projektima čuvanja tradicije bez koje bi hrvatski identitet bio nezamisliv – navele su J. Zajec i N. Radman dodajući kako će zasigurno proslaviti s obitelji, prijateljima i kolegama.

22.02.2022., Zagreb - Svecanost obiljezavanja Dana Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu i 415. godisnjice njezina postojanja. Izrada murala posvecen 100. obljetnici rodenja Vesne Parun. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Čuvari pisane riječi

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić istaknuo je po primitku nagrade kako su novine, kao i NSK, posebice u zadnjih nekoliko izazovnih godina obilježenih pandemijom i potresima, također postigle velike uspjehe u vidu očuvanja kulturne baštine. A primjer toga je, dakako, izložba "Hrvatska svijetu".

– Večernjak je u svoje 63 godine postao pomalo kao i NSK čuvar pisane riječi, a ima i zadatak promovirati baštinu i biti prijatelj kulture jer je i to u našem kodu. Za ovu nagradu nije zaslužna samo sadašnja ekipa Večernjeg lista nego i svi prethodnici koji su desetljećima bili uz NSK i cijeli niz drugih institucija koje na bilo koji način promoviraju znanost, kulturu i umjetnost. Želimo da tako ostane i u budućnosti – naveo je Klarić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije