Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaboravni putnici

U vlakovima našli dječja kolica, saksofon, laptop...

izgubljeno u vlaku
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
27.06.2013.
u 13:40

Nekad je na Glavnom kolodvoru postojao ured za izgubljene stvari, ali zbog promjene pravilnika 2003. one sada stoje u putničkoj službi

Vlak je već kretao kad je gospođa koja je sišla u Sesvetskom Kraljevcu shvatila da je ostavila torbicu u kupeu. Počela se preznojavati sjetivši se procedure koju će prolaziti jer će morati raditi sve dokumente koje je imala u torbi. O novcu nije niti razmišljala.

Svakodnevne stvari 

U panici je pogledala prema prozoru uz koji je sjedila i uočila mladog konduktera. Ne razmišljajući, počela je vikati iz petnih žila pokušavajući ga dozvati. Kondukter je pogledao u njezinu smjeru, primio torbicu i bacio je kroz prozor, a gospođa ju je uhvatila u letu. Sve se dogodilo u nekoliko sekundi... Takve situacije svakodnevica su HŽ-ovih konduktera, koji u vlaku pronalaze “svakodnevne stvari”, kako ih sami nazivaju, od novčanika, mobitela, laptopa, indeksa, fascikala s poslovnim papirima... 

No u vlaku se znalo naći i vrijednih predmeta. 

– Na stajalištu Harmica pronašao sam saksofon. Takav instrument košta otprilike deset tisuća kuna. Već sljedeći dan po njega je došla mlada djevojka – kazao je kondukter Jadran Kuvač te dodao kako je bila u tolikoj žurbi da je nije stigao niti pitati kako to da ga je zaboravila. Rekla mu je samo hvala i otišla...

Izgubljene su bile čak i umjetničke slike, o čemu svjedoči menadžer HŽ Putničkog prijevoza Ivan Golub, koji je nekad bio prometnik.  

Vlakovi puni robe 

– Vozili su tranzitni vlakovi, kojih danas nema. Često su vlakovi koji su vozili iz Trsta bili prepuni nove robe. Ljudi su je znali ostavljati ako bi pretpostavili da će imati problema na carini – rekao je Golub i dodao da su se stvari čuvale trideset dana, a zatim su išle na dražbu. 

No onda je 2003. godine promijenjen pravilnik. Stvari se danas u putničkoj službi na Glavnom kolodvoru čuvaju najviše osam dana, a potom ih šalju u policiju. Zato više i ne postoji ured za nađene stvari jer se one uglavnom već isti dan vrate putniku koji se uvijek javi u HŽ. 

Kondukteru Vedranu Križiću, koji taj posao radi sedam godina, znalo se dogoditi da nađe školsku torbu, za koju učenici nisu pretjerano sretni kad im se vrati, priča u šali. U vlakovima je bilo i izgubljenih dječjih kolica, a neki dan pronašli su i vrećicu prepunu bolničke odjeće.

– Bitno je, ako se već stvari izgube, da putnik barem zapamti kad je vlak krenuo i njegovo odredište – apeliraju iz Hrvatskih željeznica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije