Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZBUDLJIVA POVIJEST

Sve zgode i nezgode omiljene biciklijade: iznenadni porođaji, nestanak ili 2 dana u birtiji?

Večernjakova biciklijada
Foto: Siniša Hančić
1/2
02.06.2022.
u 14:16

U petak 3. lipnja uz Večernji potražite i poseban prilog "Biciklirajmo zajedno"

Na Trgu Francuske Republike tog su se nedjeljnog jutra prvi biciklisti počeli okupljati već oko sedam. Datum je 17. lipnja, godina 1979. "Apokalipsa danas", "Kosa" i "Osmi putnik" rasturaju na box officeu, Ivan Pavao II. odlazi u Poljsku i postaje prvi papa u posjetu komunističkoj zemlji, Majka Terezija dobiva Nobelovu nagradu za mir, a u Splitu se održavaju 8. Mediteranske igre.

Vrijeme nije obećavalo, nad Zagrebom su se nadvili prijeteći oblaci, no umjesto sunca sjajile su se stotine specki, ponija, BMX-a i starih krami iz kućne radinosti.

Sat vremena kasnije probiti se do tratine na Kegliću, s koje je startala prva Večernjakova biciklijada, teško je bilo pješacima, a automobili okolnim prometnicama nisu mogli pa su morali potražiti zaobilazne putove, izvještavao je Večernji list idućeg dana.

Uz malo kašnjenja, predsjednik gradskog sindikalnog vijeća Dragutin Šafar oko 8 dao je znak da kolona krene i zagrebačke su ulice pripale biciklima.

Kada se raširila na Aleji Bologne, biciklistička je karavana bila dugačka pet kilometara. Nakon okrepe kod Strmeca i nadvožnjaka gdje se skreće za Ljubljanu, prvi biciklisti stigli su u Samobor, a potom na cilj, zelenu livadu na izletištu Vugrinščak gdje su sudionike dočekali sladoled i kotlovina.

Baš kao što danas mnoge na prijevoz na dva kotača stimuliraju sve više cijene goriva, tako je i prve sudionike Biciklijade na češće pedaliranje potaknula tada aktualna vožnja par-nepar, priznali su reporteru Večernjaka.

Okupljene je svirkom sve do 15.30 zabavljao legendarni Drago Mlinarec, a podijeljene su i nagrade – bicikli, kristalne vaze, četke i gume za bicikle.

Posebna je atrakcija bio i avion iz kojeg su Večernjakovi fotoreporteri snimali okupljene. Tako je, ukratko, izgledala prva Večernjakova biciklijada koja će, uz Večernjakovu ružu, u sljedećim desetljećima postati najprepoznatljiviji i naraštajima Zagrepčana najdraži brend Večernjeg lista i manifestacija koja se ne propušta.

Sve veća popularnost bicikla kao prijevoznog sredstva potaknula je te 1979. Večernjakovu gradsku rubriku da je organizira, i to kako bi se upozorilo na važnost zdravog načina prijevoza te nedostatak biciklističke infrastrukture u metropoli.

"Biciklisti osvojili Samobor", glasio je naslov na Večernjakovoj duplerici o prvoj Biciklijadi, a u sljedećim godinama osvajat će ga sve više. Biciklijada je u prvoj fazi ciljeve imala na Vugrinščaku ili nekoć popularnom kupalištu Šmidhen, a iz godine u godinu je rasla pa je na svom vrhuncu '87. i '88. dosegla rekordnih 25.000 okupljenih.

Isprva je cilj bio oko Samobora, jedne se godine išlo i do Mokrica. Nakon Domovinskog rata start se seli na južni parking Maksimira, a cilj u Prepuštovec, dok se u novom mileniju ruta skraćuje na đir po gradu do Bundeka, Jaruna, Maksimira...

U posljednjih desetak godina Večernjakovu biciklijadu popularizira i glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić, koji kao pasionirani biciklist predvodi karavanu. Biciklijadu nije zaustavila ni pandemija, no te je 2020. održana u online varijanti, a čitatelji su Večernjaku slali fotografije bicikliranja po cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Rajko Polić

Jubilarna 40. biciklijada vraća se onamo gdje je počela – na izletište Vugrinščak, stoga ne čudi da joj je ove godine slogan "Bicikliraj kao nekada".

Održat će se u subotu, 11. lipnja sa startom na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu u 10 sati, a preporuka je doći i nešto ranije. Nakon 21 kilometara, na Vugrinščaku će okupljene zabavljati Prljavo kazalište, Vanna, Detour...

Bit će to drugi nastup Prljavaca na Biciklijadi, a na stageu su biciklisti u minula četiri desetljeća mogli čuti i Nenu Belana, Tajči, Rivu, Kasandru, Latino, Severinu...

S Biciklijada se prepričavaju brojne nezaboravne zgode, a neke od njih s čitateljima Večernjaka podijelio je legendarni reporter Vladimir Stražimir.

Straža, koji je sudjelovao u organizaciji njezinih prvih 18 izdanja, u jednom intervjuu u povodu 18. Biciklijade ispričao je da je na jednoj od njih krajem osamdesetih s ciljem na Šmidhenu jedan od sudionika – nestao.

– U ponedjeljak uvečer redakciji se javila njegova supruga s pitanjem: "Gdje mi je muž?" Pojavio se u utorak sav izgreban s objašnjenjem da je pao s bicikla i pomoć potražio u obližnjoj birtiji pa mu je biciklijada potrajala dva dana – kazao je Straža. A mnogi nisu znali ni da je na jednoj od Biciklijada nakon Domovinskog rata rođena beba.

– Jedna je žena u Prepuštovcu dobila trudove, a zbog automobila parkiranih na prilaznoj cesti hitna nije mogla do nje. Dok smo je izvlačili iz krkljanca, porod je počeo i sretno je okončan u Petrovoj – prepričao je legendarni reporter, a mi se nadamo da će se brojne uzbudljive zgode prepričavati i s naše nadolazeće biciklijade.

Nadamo se da nas i ove godine na biciklijadi očekuje mnogo zgoda, zabave i pjesme.

Ne propustite se prijaviti i sudjelovati na najvećoj biciklističkoj zabavi.

Ne zaboravite na kioscima potražiti poseban prilog "Biciklirajmo zajedno", vodič za sve ljubitelje pedaliranja. Donosimo savjete kako se zaštiti od krađa, doznajte koji su novi trendi bicikli.

Prilog "Biciklirajmo zajedno" potražite na svim kioscima u petak 3. lipnja!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije