Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu nove nevolje

Snježni udar: Freza sa Snježne kraljice čistit će tramvajsku prugu

snijeg (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
16.01.2013.
u 17:11

– Pribojavamo se da bi moglo pasti 40 cm novog snijega, no nedjelja je u meteorološkom smislu još daleko – oprezan je Subanović iz agencije Meteo-info

Vremenska prognoza i dalje je snježna. Padaline na području Zagreba i županije očekuju se do kraja tjedna.

Snijeg koji je, kako je ranije bilo i najavljeno, počeo padati ubrzo iza podneva, a jačim intenzitetom u poslijepodnevnim satima uzrokovao je dodatno sporiji promet na cijelom gradskom području, ali ne i zastoje na dionicama tramvajske mreže, poručili su oko 18 sati iz ZET-a.

Javljaju i kako povremeno dolazi do kratkotrajnih zatvaranja prometnica, a time i stajanja tramvajskih linija zbog neodgodivog uklanjanja snijega s krovova zgrada, kao što je primjer bio u Jurišićevoj ulici kada su tramvaji zaobilazili tu prometnicu.

Zbog zimskih je uvjeta u gradu, osobito u brdskim predjelima, a do završetka čišćenja kolnika od snijega i leda privremeno obustavljeno 16 od 132 autobusne linije ZET-a, a 8 ih iz vozi skraćeno. Punom dužinom trasa vozit će ponovo, čim se steknu potrebni prometni, odnosno sigurnosni uvjeti.

Kao pomoć u čišćenju tramvajskih pruga sa Sljemena se spustila i freza koja se inače koristi na Snježnoj kraljici i jedina je takva u Hrvatskoj.

Novi snijeg očekuje se tijekom noći

Zimska služba još nije stigla ukloniti posljedice, a već su sve snage upregnuli u borbu protiv novog snijega koji je počeo padati jučer popodne.

– Svi su na terenu, a 15-ak rovokopača je u pripremi za kritična mjesta u gradu, kako bi još bolje utjecali na prohodnost - rekao je šef zagrebačke Zimske službe Hasan Džombić, te dodao da su za novi snijeg pripremili 6000 tona soli.

Dodatna vozila uveo je i ZET. Angažman je pojačan, četiri tramvajske ralice su u prometu. Građani se o prometu mogu i besplatno informirati na broju. 0800 200 060. Gradonačelnik Milan Bandić na sjednici Stožera zimske službe jučer je zamolio građane da “ne idu na cestu svojim vozilima, jer javni prijevoz savršeno funkcionira.” No, prozvao je medije.

– Popovanje i prodike su praksa u ovoj zemlji, a dolaze od onih koji imaju najgore cipele i odijela - kazao je Bandić koji je od više građevinskih firmi, kaže, dobio 50-ak kamiona i 30-ak bagera za odvoženje snijega.

Pomoć u čišćenju Bandiću je telefonski ponudio i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Javljaju se i studenti čistiti snijeg za 35 kuna po satu.

– Podržavam inicijativu jer trebam novac - kaže gradonačelnikov prezimenjak, 20-godišnji Ivan. I Srećko Milanović-Litre i Ivan Kušt žele raditi i zaraditi, uz napomenu da je riječ o teškom poslu. I djevojke su spremne.

– I ja bih mogla čistiti iako sumnjam da će curama dati lopate - govori Jana Maljoku, kojoj je dvojbu odagnao ravnatelj SC-a Niko Vidović istaknuvši da je natječaj otvoren za sve student.

Novih 10 do 15 centimetara snijega past će tijekom noći sa srijede na četvrtak. U četvrtak tijekom jutra i dijela prijepodneva i dalje će padati, a zatim će nakratko prestati. Bit će to zatišje pred buru. U noći s četvrtka na petak nebo iznad Zagreba opet će se zabijeljeti i snijeg će padati cijeli dan. U tom drugom naletu očekuje se novih 30-ak centimetara snijega.

U četvrtak će se temperatura kretati oko ništice, između -1 i 1, a u petak će biti hladnije cijeli dan s temperaturama između -4 i -2 Celzijeva stupnja. Subotnje jutro bit će još hladnije s temperaturama između -11 i -9, a danju najviše do -5 Celzijevih stupnjeva.

Dobra je vijest da meteorolozi ne najavljuju snijeg za subotu, a moglo bi proviriti i nešto sunca. Iako će u nedjelju temperature biti u laganom porastu, stiže nam novi snijeg.

– Moglo bi opet biti vrlo problematično – doznajemo od Nebojše Subanovića iz agencije Meteo-info.

– Pribojavamo se da bi moglo pasti 40 cm novog snijega, no nedjelja je u meteorološkom smislu još daleko – oprezan je Subanović.

Šaljite nam nove fotografije i informacije o eventualnim problemima u prometu zbog novog snijega na dojavi@vecernji.net

>>Sanader nudi pomoć Bandiću u borbi protiv snijega

>>'Lopatamo i borimo se sa snijegom umjesto vas

>>Ljutiti čitatelj: Slike jasno prikazuju tko čisti, a tko 'čisti'

Komentara 11

NO
NoseyCat
23:17 16.01.2013.

Treba na niskopodne tramvaje (i sve one stare koji još voze) montirati ralice -- prije su tramvaju imali malu ralicu i vozili po snijegu polako, ali su vozili! Naravno da se može napraviti tako da se ralica skine kada nema snijega. Ulaganje u startu, ali manje prometnog kaosa zimi.

AB
abaso
17:55 16.01.2013.

...aaaahahahahaha...ko je naručil ovu anketu....!!??

MA
maxxxx
10:33 17.01.2013.

meni se čini da ti ne znaš kaj je rolba i čemu služi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije