Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

Propalo već 9000 obrta, sve više se obrtnika okreće fušu!

topic
Arhiva Vl-a
11.04.2010.
u 19:35

Zbog neuvažavanja njihovih problema i visokih poreza velik broj zatvorenih obrta i dalje radi, ali na crno, a ceh plaćaju “živi” obrti, tvrde u HOK-u.

Više od 37 tisuća insolventnih obrtnika, čije nepodmirene obveze prelaze 5 milijardi kuna, oko 35 tisuća manje zaposlenih i 9000 zatvorenih obrta u lanjskoj i prvim mjesecima ove godine najbolje govore o ozbiljnosti situacije u obrtništvu, tvrdi Mato Topić, predsjednik HOK-a.

Oslobođenja i olakšice

Veliki broj zatvorenih obrta i dalje radi, ali na crno, postajući nelojalna konkurencija oslobođena javnih davanja čiji se udio u proračunskim obvezama kroz nova opterećenja prebacuje na one koji još uspijevaju opstati. Živi obrti tako plaćaju ceh za ugašene proizvodeći poreznu evaziju - kaže on.

Stope poreza na dohodak obrtnika izrazito su visoke, od 15 do 45 posto, dok porezno opterećenje dodatno povećava i prirez. Stoga je, objašnjava Topić, nužno porezno rasterećenje obrtnika. Kako bi se otpornima omogućilo da nastave, a nove potaklo da se registriraju, iz HOK-a je u nekoliko navrata predloženo da se uvedu oslobođenja i olakšice za početne godine poslovanja prvog obrta.

Statistike o preživljavanju pokazuju kako najveći broj obrta propada unutar prve tri godine, čak 50 posto, a u sljedeće dvije godine još 20 do 30 posto. U HOK-u stoga predlažu da se u prvoj godini obrta, kada se kod većine početnika ne može očekivati izuzetna dobit ili dohodak, uvede stopostotno oslobođenje od poreza, što bi i za proračun bilo prihvatljivo, a obrtniku početniku omogućilo bi da razvija poslovanje nakon početnog ulaganja. U iduće dvije godine, kaže Topić, olakšica bi se postupno smanjivala na 50 pa na 25 posto, a u četvrtoj bi se godini plaćao puni iznos poreza.

Povisiti prag PDV-a

Jedan od prijedloga HOK-a je i smanjenje opće stope PDV-a na 15 posto te da se uz sniženu stopu od 10 posto uvede još jedna od šest posto za sve vrste ugostiteljskih usluga, kao i na određene radno intenzivne usluge (manje popravke, čišćenja, kućnu njegu i skrb, frizerske usluge...), što je u skladu i s direktivama EU kojima se regulira PDV.

U skladu s time je, naglašava Topić, i prijedlog da se na iznos od 85 tisuća kuna, iznad kojih je ulazak u sustav PDV-a obvezan, povisi na 200 tisuća kuna, što je usporedivo s Austrijom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Time bi se, dodaje, olakšalo postizanje konkurentnosti u području radno-intenzivnih usluga, koje se obavljaju u malom opsegu, ali znatno pridonose zapošljavanju i smanjenju sive ekonomije.

Komentara 14

TI
tiho008
07:01 12.04.2010.

Dobro je rekao, tj. pjevao tamo neki pjevač iz devedesetih (T.Ivić) a pjesma je išla \"Bože čuvaj hrvatsku,....\"! Hadezeovska banda ga je tada smaknula lažirajući nesreću a čovjek je jednostavno znao što nas čeka, pokoj mu duši, a Franjine ostatkee treba poslati u svemir,... čim prije, možda još nismo skroz kontaminirani

23
2312962
11:13 12.04.2010.

kad ponudiš posao, svaki investitor ima pravo tražiti bonitet izvođača, garancije, pologe i drugo. davalac usluge/robe ne može istražiti bonitet i VOLJU za plaćanjem naručioca tu je osnovni problem a o legaliziranom - plaćanju kompenzacijom - bolje i da ne trošim riječi

NA
naniteboy
00:06 12.04.2010.

Nemojte se nadati previše ikakvoj podršci od ove države. Puna su ih usta \"poticanja poduzetništva\" ali mislim da nam je svima očito kakvi se poduzetnički pothvati potiču u ovoj lijepoj našoj. Ne znam gdje i ne znam koliko je točno - ali čuo sam da i obrtnicima žele uvesti plaćanje PDV-a odmah po izdavanju fakture - što je uz kulturu plaćanja u ovoj \"pravno uređenoj državi\" potpuna katastrofa koja samo čeka da se dogodi. Zaista mi nije jasno zašto se nikad ne krene s druge strane problema. Da država konačno prestane misliti samo na svoju guzicu i da li je obrtnik/poduzetnik platio porez, već da se pogleda i zašto je tome tako. Kad bi se ovi naši inspektori koji su sposobni samo za naplatu raznoraznih glupih kazni, upregli pa počistili po onima koje s namjerom ne plaćaju dugove izvođačima ili dobavljačima - a dopušta im se raditi jer ipak plate porez - vrlo brzo bi se stalo na kraj neplatišama i začarani krug bi se razbio. Time bi profitirali apsolutno svi - i obrtnici/poduzetnici jer bi znali da se kultura plaćanja popravila i da ima smisla uopće raditi, i korisnici usluga (jer bi bila veća konkurencija) i, ne najmanje bitno, sama država jer bi jednostavno bilo više obrta/firmi koje rade uspješno i plaćaju porez(e) bez većih problema i na vrijeme. Samo za to treba i malo dobre volje i inicijative - a to je, kako se čini, još nešto što ova a vrlo vjerojatno ni bilo koja buduća vlast u ovoj državi neće imati. Za kraj (ako ovo uopće netko i čita) - \"vani\" su obrtnici uglavnom gospoda (bez obzira da li se bave pražnjenjem septičkih jama ili ne znam, nekim high-tech poslovima) - a ovdje su meta raznih muljatora, spore, skupe, birokratizirane a k tome i pohlepne države. Također, moram reći, smeta me što se često nađu ljudi koji su jednostavno ljubomorni na to ako nekome i dobro ide a problem je u tome što se sami ne usude krenuti u svoj vlastiti posao. Pri tome se naravno zaboravlja da će obrtnik/poduzetnik vrlo rijetko nakon \"8 sati\" posla staviti noge na stol i buljiti u TV uz pivicu. Svaki koji ozbiljno shvaća svoj posao i nije muljator te ako želi pošteno raditi (plaćati porez ;)) - taj će raditi daleko više sati dnevno od prosječnog zaposlenika i neće se nepotrebno bahatiti - bahate se, po mom iskustvu, samo oni koji se nisu baš pretrgli od posla - i, uglavnom, dobro glume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije