Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od sutra

Posjetite kukuruzni labirint u Dubrovčaku i isprobajte jedinstveni "escape room" na otvorenom

Kukuruzni labirint Hrvatica
TZ Ivanić-Grad
17.08.2023.
u 09:15

Atrakcija kod Ivanić-Grada koju možete posjetiti od sutra triput je veća od one lanjske, a inspirirana je uzorkom posavske nošnje

Zašto su se meli tavani u Dubrovčaku, koja je poveznica između Marije Jurić Zagorke i motiva Hrvatice te kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži? Misteriji su to koje morate riješiti u detektivskoj potrazi kroz labirint posvećen kukuruzu, hortikulturalnoj perjanici po savskog kraja, koji će i ove godine osvanuti u pitoresknom ambijentu uz rijeku Savu, ali ovoga puta u trostruko većem izdanju od lanjskog.

– Posavina je poznata je po uzgoju kukuruza od davnina. Oduvijek se iskorištava cijeli i u razne svrhe. Stabljike su mu štitile zidove gospodarskih objekata, klipovi služili za potpalu, a opna za izradu lutaka, cekera i madraca za krevete. Zrno se koristilo za prehranu ljudi, peradi i stoke – poručuju organizatori.

Labirint je jedinstvena atrakcija Dubrovčaka Lijevog, mjestašca u sastavu Ivanić-Grada, koju od sutra možete obići, a motiv je inspiriran uzorkom posavske narodne nošnje koji je projektirala krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge Prijatelji baštine Kristina Komšo. Unutar labirinta nalaze se interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke. Potraga se odvija kroz dvije kategorije, za djecu i mlade te za odrasle, a u prosjeku traje 45 minuta.


>>VEZANI ČLANCI: 


Tijekom rujna posjetitelji će se moći voziti kočijom i posavskim konjima od naselja Dubrovčaka do labirinta koji ujedno smješten pored tamošnje biciklističke rute pa se posjetitelje potiče da dolaze na dva kotača. Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. izdanja Bučijade, koja završava 8. listopada, kada će biti posebno ukrašen bučama.

Projekt kukuruznog labirinta, podsjetimo, inicirala je ivanićgradska Turistička zajednica u partnerstvu s Gradom, osječkim Poljoprivrednim institutom, gradskim muzejem, Prijateljima baštine, KUD-om "Posavac" Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projekt je sufinanciran iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent, a dobio je nagradu Ruža Zagrebačke županije u 2023. u kategoriji "Održivi turizam".

>>VIDEO: Renesansno ljetovalište izgubljeno u apartmanizaciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije