Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legalizacija

Dodatni računi nisu kazna, već obveza

Gospodja Vesna Kuharic s racunima za komunalne naknade Zagreb Holdinga
Borna Filic/PIXSELL
Autori: Stjepan Bubalo, Sandra Golemac
12.03.2015.
u 11:00

Građani negoduju zbog retroaktivnih računa, Holding i Grad se brane

Vlasnica je obiteljske kuće na Jarunu. Tu su joj rođeni pradjedovi, roditelji, dijete i unuci. Starosjedioci su, kaže, koji redovito podmiruju sve obveze. Samo su jednom prije nekoliko godina mijenjali krovište na vlastitu odgovornost, pa su platili oko 3000 kuna kazne za bespravnu dogradnju. Sporni objekt su i legalizirali.

– Dužni smo platiti 9000 kuna za komunalni i vodni doprinos i to ćemo podmiriti. No, u veljači smo primili uplatnice za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od 2316,49 kuna, od 1. siječnja do 30. studenog 2014., bez objašnjenja - požalila se Vesna Kuharić. Primili su, kaže, i račune iz Čistoće na ime razlike obračuna za uslugu skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada prema novim podacima o legalizaciji objekata.

–Ne mogu prihvatiti da se pod krinkom legalizacije naplaćuju kazne i osiromašuju građani da bi se tako kompenziralo smanjenje prihoda - istaknula je Kuharić. Večernji list o ovome je više puta pisao, oko 47.000 ljudi dobilo je takve račune, no iz Grada i Holdinga je bio isti odgovor.

–Obveza plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada ne nastaje izvršnošću rješenja kojim se utvrđuje iznos, već od stjecanja vlasništva ili mogućnosti korištenja prostora - objasnio je pročelnik Ureda za uređenje Dinko Bilić.

Ovih su dana građani od Holdinga dobili i obavijest, koja se tiče onih koji su legalizirali objekte, da se jave u Centar za korisnike ako su dobili uplatnice za naknade koje su već podmirili. Napominju da se obvezom komunalne naknade za cijelu 2014. "ne radi o dodatnom kažnjavanju građana već o zakonskom postupku."

–Ako građani misle da imaju osnove, mogu na rješenja uložiti žalbu - poručuju iz Holdinga.

Oko 40.000 građana dobiva skuplje račune za smeće i komunalnu naknadu

Komentara 5

DU
Deleted user
15:55 12.03.2015.

još je 2013. donesen zakon o gospodarenju otpadom prema kojem se otpad naplačuje prema količini ! umjesto da se Čistoća pridržava tog zakona ona i dalje nelegalno obračunava svoje usluge prema kvadraturi i još hoće naplatiti usluge retroaktivno, izgleda da zakon nije za sve isti...

ST
sttipe
18:45 12.03.2015.

Tribali su se udružit svi kojima se naplaćuju legalizacije, i da im se naplaćivala i stanogradnja.. Tražit od države stanove po istim uvjetima po kojima ih je dobila povlaštena kasta koja ih sada na ovaj način pljačka.. Apsolutno nikakvog pravnogvnog temelja nema država da se oslobodi tog duga!!! Lipo državu natjerat da ne daje poticaje tajkunima,nego da sagradi još milijun stanova za ljude koji su ih plaćali isto koliko i oni koji su ih i dobili!!! Taj dug nikad neće zastariti, kao šta nije zastarila ni legalizacija za ljude koji su za divlju gradnju već jednom kažnjeni, prije skoro pola stoljeća...

IS
Istina
20:25 12.03.2015.

Stoka !Neka vele po kojem zakonu su to radili?,?! Nema tog zakona. Lopovi se dosjetili kako ljudima dignut novce. Onog tko je to naredio treba retroaktivno j..,, u glavu..Izgleda da imaju 15 miliona razloga da nas podkradaju. Stoka .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije