Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fali 900 milijuna

Bandić rebalansom proračuna ZET-u "oteo" 95 milijuna kuna

tramvaj
Davor Višnjić/Pixsell
05.07.2010.
u 17:44

Gradonačelnik je danas obznanio prijedlog rebalansa proračuna za 2010. godinu. Prenapuhan proračun u iznosu 7,4 milijardi kuna Bandić je srezao za 405 milijuna kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je zastupnicima Gradske skupštine poslao prijedlog rebalansa proračuna za 2010. godinu. Nerealno prenapuhan proračun u iznosu 7,4 milijardi kuna gradonačelnik je srezao za 405 milijuna i sada iznosi 6,995 milijardi kuna.

Udar na Holding

Dramatično su pali porezni prihodi, koji čine 72 posto proračuna, stoga su rebalansirani za 433 milijuna kuna (s 5,217 na 4,784 milijardi kuna). Najveći dio poreznih prihoda Grad uprihodi od poreza i prireza na plaće. Rebalansom, plan je smanjen za 400 milijuna kuna (sa 4,82 na 4,42 milijarde kuna). U padu su i planirani prihodi od spomeničke rente (umanjeni za 14,9 milijuna kuna - 20 posto), prihodi od poreza na promet nekretninama (za 24 milijuna - 11 posto), od poreza na kuće za odmor (za 100 milijuna - 12,5 posto)...

Premda su planirani proračunski prihodi skresani za 405 milijuna kuna, rashodi su morali biti skresani za čak 900 milijuna kuna (Gradu Zagrebu je zakonom zabranjen proračunski deficit). Naime, na rashodovnu stranu ušao je i manjak iz ranijeg razdoblja, odnosno 495 milijuna kuna koje Grad mora isplatiti ove godine za radove iz 2009. jer lani u proračunu za to nije bilo novca.

Rebalansom proračuna, uz građane, najveći gubitnici su građevinski sektor i Zagrebački holding. Gradonačelnik je kresao gdjegod je mogao. Tako je rebalansom proračuna “oteo” 161 milijuna kuna iz programa “gradnje i održavanja cesta”. Predloženim planom ta je stavka smanjena sa 400 na 239 milijuna kuna. Veliko kresanje (82 milijuna) predvidio je i za održavanje komunalne infrastrukture te gradnju i ulaganja u objekte društvenih namjena – od planiranih 201 ostalo je samo 105 milijuna kuna.
Osim što je očito da će građani biti na gubitku zbog sve lošije komunalne i cestovne infrastrukture, velik “ceh” platit će i građevinari koji će imati znatno manje posla. Iz istih razloga manji obujam posla imat će i Zagrebački holding.

Dodatni udar na Holdingove financije Bandić je učinio smanjivši gradske subvencije ZET-u za 95 milijuna kuna – sa 750 na 655 milijuna. To je razbjesnilo upravu Holdinga, koji ionako grca zbog sve veće nelikvidnosti.

Bandiću, plati autobuse!

– Nakon što smo od novinara doznali za prijedlog smanjenja gradskog proračuna na stavkama predviđenim za financiranje javnog prijevoza, službeno je zatražen hitan sastanak s gradonačelnikom – poručuju iz Holdinga. Na tom sastanku, ako ga Bandić ikad sazove, predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović zatražit će od gradonačelnika i 136,7 milijuna kuna - koliko godišnje stoje troškovi lizinga za nabavljenih 214 novih autobusa.

Svi relevantni izvori kažu nam da nam do konca godine slijedi još jedan rebalans jer će Grad ove godine uprihoditi između 6,3 i 6,4 milijardi kuna. Dakle, slijedi kresanje za još 600 milijuna.

HDZ: Jedini izlaz su prijevremeni izbori

Kao što smo i predvidjeli proračun se ne puni zamišljenom dinamikom. Međutim, predloženom rebalansu nije cilj racionalno gospodarenje sredstvima poreznih obveznika nego isključivo dalje zaoštravanje na relaciji gradonačelnik – SDP-ova većina u Skupštini – Holding. A sve to na štetu građana, poručuju iz gradskog HDZ-a. Jedini izlaz vide u prijevremenim izborima i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu.

Komentara 17

LU
Lujo123
10:05 06.07.2010.

Na okretištu tramvaja u Dubravi (remiza Dubrava) stoji par stotina autobusa u voznom stanju već duže od godinu dana, a banditos uzima na lizing druge autobuse i to masno plača - naravno ne džabe (mislim i on si zeme dobar dio \"lizinga\")!

OB
-obrisani-
18:18 05.07.2010.

Šta ne možete više smijenit tog lika i raspisati izbore za novog gradonaćelnika!

VI
Vito
12:14 06.07.2010.

tor, nisu tu cure ništa krive, ali je ljigavo od farizeja što se tako ponaša, a cure moraju to trpjeti kako bi imale gdje trenirati. Nisam siguran da se još koji diktator tako ponaša kao ovaj ljigavac. To što radiadi općenito sa sportašima je ucjenjivanje koje bi trebalo prekinuti u korijenu njegoovg vrata. Kao primjer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije