Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u ukrajini

Mađarska se protivi europskom financiranju oružja; Na pomolu smjena ukrajinskog ministra obrane?

Oleksij Reznikov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.08.2023.
u 19:38

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu razmotrilo podatke koji pokazuju opseg lažnih izuzeća od vojne službe, primanja mita i bijega u inozemstvo od invazije u veljači 2022. Naveo je i da se istraga o sumnjivim medicinskim izuzećima još uvijek provodi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u srijedu ono što je opisao kao sustavnu korupciju u medicinskim izuzećima od vojne službe za ljude koji izbjegavaju novačenje rekavši da je sustav podložan mitu i masovnim odlascima u inozemstvo. Ukrajina je slamanje korupcije postavila kao prioritet dok nastavlja s protuofenzivom 18 mjeseci nakon ruske invazije. Također, iskorjenjivanje korupcije je i ključni element u naporima zemlje da se pridruži Europskoj uniji.

Video: Putinova luksuzna jahta otkrila dugo skrivanu tajnu?: 'Molimo mobilizirajte posadu bez prekida'

TIJEK DOGAĐAJA:

19:38 - Mađarska "odbija i same razgovore" o europskom financiranju daljnjeg naoružavanja Ukrajine sve dok Kijev ne vrati prava mađarskoj manjini u Ukrajini i ne ukloni mađarsku banku OTP s liste međunarodnih sponzora rata, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova. Rasprava o ratu ponovno je pokazala da treba više govoriti o miru "jer velika većina i dalje priča o ratu", rekao je Peter Szijjarto nakon neslužbenog sastanaka europskih ministara vanjskih poslova u Toledu u Španjolskoj.

Većina se zalaže za nastavak naoružavanja, dodao je Szijjarto, priopćilo je njegovo ministarstvo. Taj pristup i prijedlog EU-a da se za vojnu pomoć izdvaja pet milijardi eura godišnje u iduće četiri godine pokazao je da "svi računaju s dugotrajnim ratom", nastavio je ministar.

"Nažalost, ja sam opet bio jedini koji je danas govorio protiv tog pristupa. Ne želimo još četiri godine rata, želilmo ga okončati što je prije moguće", istaknuo je Szijjarto. Po njegovim rijeima, Mađarska je bila pod golemim pritiskom da glasa za novu tranšu od 500 milijuna eura za isporuku oružja Ukrajini i paket od 20 milijardi dolara u iduće četiri godine. 

To znači da bi mađarski porezni obveznici morali dati 210 milijuna eura iako "nisu nimalo odgovorni za rat", naglasio je. Mađarska odbija razgovore o tim prijedlozima sve dok Ukrajina ne skine OTP banku s liste međunarodnih sponzora rata.

"Nevjerojatno je da se od Mađarske očekuje da plati milijune eura svojih poreznih obveznika za naoružavanje Ukrajine, a ta ista zemlja banku u kojoj su računi tri miijuna Mađara naziva međunarodnim sponzorom rata", istaknuo je.

VEZANI ČLANCI:

Josep Borrell, visoki europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, predložio je da se sastane sa Szijjartom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ali je kasnije odustao, rekao je Szijjarto i ustvrdio kako je Borrellu rekao da OTP banka nije prekršila europske zakone ili sankcije. 

Što se tiče mađarske manjine u Ukrajini, Szijjarto je rekao da 1. rujna počinje "ukrajinizacija" oko 15.000 učenika, a Mađarska istovremeno omogućuje školovanje za 5000 izbjegle ukrajinske djece. Dodao je da nova pravila koja stupaju na snagu u Ukrajini predstavljaju "teško kršenje međunarodnog prava" i najavio da će Mađarska to pitanje smatrati prioritetnim kada na jesen počne procjena zahtjeva Kijeva za članstvom u EU-u. 

Mađarska će također biti snažno protiv prijedloga da se uvedu sankcije ruskom energetskom sektoru, rekao je Szijjarto. "Ne samo zato što je to protiv naših nacionalnih interesa, nego i zato što su sankcije protiv nuklearnog sektora izvrstan primjer kako sankcije uništavaju konkurentnost europskog gospodastva i kako nas drže budalama", istaknuo je.

SAD je više nego udvostručio uvoz uranija iz rusije u prvoj polovici 2023., rekao je Szijjarto. Govoreći o situacji u zapadnoj Africi, ministar je naveo da će ta regija, ako ne uspije uspostaviti mir i stabilnost, postati izvor novih migracija s kojima se Europa neće moći nositi. "Umjesto da pomogne u obrani vanjskih granica...Bruxelles nastavlja poticati migracije", istaknuo je Szijjarto.


13:37 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su zahtjevi Poljske i baltičkih zemalja za povlačenjem ruske plaćeničke skupine Wagner iz Bjelorusije "neutemeljeni i glupi", javljaju bjeloruski državni mediji.

Određeni broj plaćenika Wagner grupe stacioniran je u Bjelorusiji od pokušaja puča u lipnju.


11:10 - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov uskoro bi trebao biti smijenjen sa svoje dužnosti, piše Ukrajinska Pravda. List citira izvore iz kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji kažu da će Reznikov biti otpušten nakon skandala.

Istraga Dzerkala Tyzhnia objavljena ranije ovog mjeseca kaže da je Ministarstvo u rujnu 2022. potpisalo ugovor s turskom tvrtkom o kupnji 33 milijuna dolara vrijedne zimske odjeće za vojsku, koja je zapravo bila ljetna odjeća. Istraga je pronašla dokaze o neovlaštenom mijenjanju cijena, pri čemu su neke jakne vrijedne oko 29 dolara u nekim dokumentima navedene za čak 86 dolara.


11:00 - Pojavio se novi video Jevgenija Prigožina, navodno snimljen u Africi samo nekoliko dana prije njegove smrti.

Više čitajte OVDJE.


10:09 - Institut za proučavanje rata citira ruske novine, uključujući The Moscow Times, koji su razgovarali s dvojicom dužnosnika unutar FSB-a i predsjedničke administracije - koji su tvrdili da je Kremlj "namjerno tajio Prigožinov pogreb kako bi izbjegao daljnje pretvaranje u mučenika" .

Visoki dužnosnici Kremlja i FSB-a sastali su se kako bi "razvili plan koji bi spriječio bilo kakvu mogućnost javnog negodovanja ili prosvjeda i obmanjivanja javnosti o lokaciji Prigožinovog pokopa", navodi se u izvješću.

ISW je također primijetio niz ruskih vojnih blogera, koji su rekli da je nedostatak izvještavanja o sprovodu mogao biti namjerna smicalica Moskve kako bi događaj ostao što manje vidljiv.

Ono malo izvješćivanja koje je bilo često je bilo zbunjujuće i kontradiktorno - s višestrukim izvješćima koji su ukazivali da se sprovod održavao na različitim mjestima, nešto što ISW misli da možda nije slučajnost.

Izvješća ISW-a i The Moscow Timesa nisu provjerena.


8:14 - Ruska protuzračna obrana oborila je bespilotnu letjelicu koja se približavala Moskvi u četvrtak ujutro, napisao je gradonačelnik grada Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Ruski mediji izvijestili su da je više od 40 letova odgođeno u četvrtak ujutro u zračnim lukama Vnukovo i Domodedovo u glavnom gradu, pozivajući se na web stranicu za praćenje letova.

Zračne luke u Moskvi su proteklih tjedana više puta obustavljale letove zbog, kako su ruske vlasti navele, ukrajinskih napada dronovima na grad. Ranije je Rusija priopćila da je oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice u svojoj južnoj regiji Brjansk dan nakon što su bespilotne letjelice pogodile ciljeve u najmanje šest regija duboko u Rusiji.

GALERIJA Pristaše Prigožina obilaze grob vođe ruskih plaćenika u Sankt Peterburgu

Oleksij Reznikov
1/8

U srijedu su ukrajinske bespilotne letjelice gađale mete duboko u Rusiji, u jednom od najvećih napada na Rusiju u posljednjih nekoliko mjeseci. Osim Brjanska, dronovi su pogodili zračnu luku u zapadnoj regiji Pskov i oboreni su iznad Moskve, Orjola, Rjazanja i Kaluge.

Glavni dužnosnik na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., rekao je da je u srijedu na poluotok također ispaljena krstareća raketa. "Protuzračne snage na istočnom Krimu oborile su krstareću raketu", rekao je Sergej Aksjonov na Telegramu.


8:09 - Ukrajina koristi američki raketni sustav dizajniran za borbu protiv dronova, navodi Bloomberg. Rakete Vampire, skraćenica za Vehicle Agnostic Modular Palletised ISR Rocket Equipment, mogu se montirati na kamione i nositi upaljače dizajnirane da detoniraju u blizini dronova. "Ukrajinske oružane snage isporučile su prve sustave Vampire i koriste ih", citirao je Ured za nabavu i održavanje Pentagona.

Četiri od 14 sustava Vampire naručenih u siječnju prema ugovoru vrijednom 40 milijuna dolara stigli su u Ukrajinu sredinom godine, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na bilten proizvođača, L3Harrisa, upućen ulagačima.


7:35 - Ruska protuzračna obrana bori se s otkrivanjem i uništavanjem ukrajinskih bespilotnih letjelica lansiranih na njezin teritorij, sudeći prema tome koliko ih je doseglo svoje ciljeve, prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U svojoj posljednjoj obavještajnoj procjeni, Ministarstvo obrane je reklo da su ukrajinski napadi dronovima u srijedu bili "najveći napad na Rusiju od početka sukoba", dok je samo u kolovozu doživjela 25 napada dronovima.

"Rusija vjerojatno preispituje svoje držanje protuzračne obrane u području između Ukrajine i Moskve kako bi se bolje nosila s ovim napadima", reklo je Ministarstvo obrane.


7:12 - Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu razmotrilo podatke koji pokazuju opseg lažnih izuzeća od vojne službe, primanja mita i bijega u inozemstvo od invazije u veljači 2022. Naveo je i da se istraga o sumnjivim medicinskim izuzećima još uvijek provodi.

"Postoje primjeri regija u kojima se broj izuzeća od vojne službe zbog odluka liječničke komisije udeseterostručio od veljače prošle godine", rekao je. "Apsolutno je jasno o kakvim se odlukama radi. Koruptivnim odlukama", upozorio je. Zelenski je naveo kako je istraga razotkrila koruptivne radnje u različitim regijama i od strane dužnosnika na različitim položajima, uključujući mito u rasponu od 3.000 do 15.000 dolara.

POVEZANI ČLANCI:

Poručio je i da je potrebna posebna analiza kako bi se utvrdio broj ljudi koji su pobjegli u inozemstvo, uglavnom na temelju odluka liječničke komisije. "Govorimo o najmanje tisućama pojedinaca", upozorio je. Zelenski je ovog mjeseca smijenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih centara za novačenje vojske. Rekao je i da je više od stotinu kaznenih slučajeva otvoreno u opsežnoj istrazi pokrenutoj nakon skandala s korupcijom u uredu za zapošljavanje u južnoj regiji Odesa prošlog mjeseca.

>> VIDEO Putinova luksuzna jahta otkrila dugo skrivanu tajnu?: 'Molimo mobilizirajte posadu bez prekida'

Ključne riječi

Komentara 151

BA
Barkley
09:02 31.08.2023.

Jučer navečer snage UA u napale položaje rusa u okupiranoj Feodosiji na Krimu, gradu koji je okupiran od 2014., prvi put su gađali na ovaj način. Govori se o lansiranju novom ukrajinskom krstarećom raketom

BA
Barkley
09:03 31.08.2023.

"Više od 1300 škola potpuno je uništeno na teritoriju pod kontrolom ukrajinske vlade od strane ruske vojske. Konstantno granatiranje od strane ruske vojske rezultiralo je time da samo oko trećina školaraca može u potpunosti osobno pohađati nastavu" navodi se u izvješću UNICEF-a (Fond Ujedinjenih naroda za djecu). "Zbog opasnosti od topničkih i raketnih napada dvije trećine djece predškolske dobi ne ide u vrtiće. A u prvim područjima tri četvrtine roditelja boji se odvesti djecu u predškolske ustanove. Rat u Ukrajini uslijedio je nakon pandemije koronavirusa. To znači da će za neku ukrajinsku djecu normalan proces učenja biti poremećen četvrtu godinu zaredom" priopćio je UNICEF.

JP
josip.pivar11
08:58 31.08.2023.

Rusi, odite doma i problemi su riješeni. Kaj se trgate za ono kaj nije vaše? Tak je bilo i pri nama. Mi smo to riješili kroz dugih pet godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije