Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u saboru

Zakon o navijačima: Za huligane kazne i do deset godina zatvora

sabor
PIXELL
06.07.2010.
u 16:43

Marijana Petir (HSS) istaknula je da ni jedna članica UEFA-e nema ovako rigorozan zakon kojim se uvodi nulta tolerancija na alkohol.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić rekao je da je u razdoblju od posljednjih izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima od 17. travnja prošle godine privedeno 1766 osoba, 74 osobe su lakše tjelesno ozlijeđene, a sedam teže, 30 policijskih službenika lakše je ozlijeđeno, a jedan teže, oštećena su 44 MUP-ova vozila, 52 gradska autobusa, 37 tramvaja i 11 željezničkih vagona. Klub HSS-a je predložio, a HDZ prihvatio da spomenute izmjene zakona idu na drugo čitanje.

- Ovim zakonom mi na neki način guramo policiju da se razračunava s građanima umjesto da suzbijemo huligane. Mislimo da to nije dobar put - ustvrdila je Marijana Petir (HSS). Dodala je da ni jedna članica UEFA-e nema ovako rigorozan zakon kojim se uvodi nulta tolerancija na alkohol. Znači da možete voziti automobil ako imate 0,5 promila alkohola, ali ne možete popiti čašu piva na utakmici dok gledate svoj omiljeni klub, nastavila je.

Šime Lučin (SDP) tvrdi da se zakon ne može više zvati Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima nego Zakon o kažnjavanju nereda i onih koji izazivaju nerede jer se u zakonu ne potencira prevencija. Naglasio je da u izradu zakona treba uključiti prosvjetare, sociologe, psihologe, odnosno ljude "koji se ne bave samo represivnim dijelom sustava".

- Klub HDZ-a podržava represivne mjere nad izgrednicima - kazao je Vedran Rožić. Inače, izmjenama zakona predviđa se da se sudjelovanje u tučnjavi, organiziranje nasilja ili uništavanje stvari ili imovine na sportskim natjecanjima tretira kao kazneno djelo za koje će se moći izreći kazna zatvora. Za organizatore ili vođe grupa takvih kaznenih djela moći će se izreći kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju da posljedica tučnjave ili napada bude smrt neke osobe, organizator ili vođa grupe koja to prouzroči kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina.

- Očito je da su neredi u Maksimiru bili povod za pisanje ovih izmjena i kada sam u medijima vidio da Vlada ponovno predlaže pooštravanje kazni, vjerujte mi da sam očekivao da policija u Zagrebu i Splitu uvede tešku konjicu, tj. kada se igra u Splitu, da u luci bude topovnjača Petar Krešimir IV., a kada se igra u Zagrebu, da od Slovenaca posudimo Pilatuse jer MIG-ovi ne lete pa ćemo Pilatusima održavati red - komentirao je Dragutin Lesar (HL).

Komentara 2

FE
Felicijen
17:44 06.07.2010.

Sudeći prema ne tako davnim događanjima ne bi bilo loše ni uvesti \"nultu toleranciju\" na alkohol i u Saboru. Iako to ponekad zabavlja, gledanje zasjedanja Sabora u većini slučajeva teško sjeda na želudac

CH
chiara
13:46 07.07.2010.

Šta 10 godina, premalo. Za tučnjavu 20 godina za sudionike tučnjave i to minimalno, a 40 godina za raditelje koji su djete tako odgojili. To bi Bio Šime Lučine zakon o kažnjavanju. Nisi uradio ništa kao ministar policije kao ni KaraMarko . Svi ste vi isti i Vas treba testirati svaki dan na alkohol i drogu prije nego ušete u sabornicu. Sram Vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije