Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostitelji i građani ne plaše se kazni

Zakon je već mrtav! U lokalima danima pale cigaretu za cigaretom

pušenje
Davor Javorović/VLM
06.10.2009.
u 16:35

Otkako je Sabor izglasao promjene zakona koje će zaživjeti tek u petak, nadležne inspekcijske službe nisu uhvatile niti jednog prekršitelja u Osijeku.

Pušenje se u kafiće vraća tek u petak, no pojedini su ugostitelji pepeljare na stol izvadili još prije desetak dana, gotovo odmah nakon što je Sabor usvojio izmjene zakona. Od deset kafića na osječkom području koje smo obišli proteklih dana, u tri smo zatekli goste koji su u zatvorenom prostoru palili cigaretu za cigaretom.

“Nitko ne prigovara”
- Konobar je rekao da smijemo pušiti, donio nam je i pepeljaru. Svi puše, nitko nam nije ništa prigovorio pa smo i mi nastavile - ispričale su nam dvije djevojke u jednom kafiću. Ministar Darko Milinović upozorio je da će prekršitelji biti strogo kažnjeni, no ugostitelji se pravdaju kako “gosti jednostavno dođu i zapale cigaretu pa oni tu ne mogu ništa”.

Bez obzira tko je kriv za kršenje zakona, ugostitelji ili gosti, čini se kako i jedni i drugi prolaze nekažnjeno. Nadležne inspekcijske službe, kako doznajemo, nisu ispisale niti jednu kaznu u Osječko - baranjskoj županiji otkako je obznanjeno da se pušenje vraća u kafiće.

“Neću cirkus od kafića!”
- Osječka jedinica Državnog inspektorata nije zaprimila niti jednu predstavku, niti su gospodarski inspektori u posljednje vrijeme nadzorom utvrdili kršenje odredbi - kaže Vedrana Cetina, glasnogovornica Državnog inspektorata.

Kakvu su situaciju na terenu zatekli sanitarni inspektori, nismo uspjeli službeno doznati, no prema neslužbenim informacijama, ni oni nisu pronašli prekršitelje. Zakonske izmjene su, ističu naši sugovornici, zbunile i goste i ugostitelji pa ni jedni ni drugi više ne znaju gdje se smije pušiti, a gdje je to zabranjeno.

- Ja više nikoga neću tjerati iz lokala - odlučan je Zdravko Peko, suvlasnik osječkog kafića Cappuccino. U postavljanje natkrivene terase uložili su ljetos, kaže, oko 250.000 kuna. Izmjena Zakona, pak, zahtijeva nova ulaganja, ograđivanje lokala i postavljanje ventilacije.

- Ne želim praviti cirkus od kafića i stavljati goste u kavez kao osuđenike! Nećemo više raditi nikakve preinake, preskupo je. Uostalom, kad netko dvaput promijeni mišljenje i zakon u samo nekoliko mjeseci, za očekivati je da će to učiniti i treći put - kaže Peko.

Ključne riječi

Komentara 9

IK
ime korisnicko
19:30 06.10.2009.

Strasno ali ne iznenadjuje. Ipak mislim da Hrvatska (svijest) nije bila spremna za uvodjenje takvog zakona. U Francuskoj su provodili kampanju godinama i konacno uveli potpunu zabranu u dvije faze. Kod nas je to sve islo na ho-ruk jer je tako odlucilo. To je krivica nesposobnih politicara i nikog drugog. Istina je da Hrvati drugacije \"shvacaju\" zakone od npr. Engleza ili Nijemaca, ali to nije nikakva novost i nikakav izgovor.

MO
momak23
21:08 06.10.2009.

Zakon je da se poštuje,ako je određeno da se u petak zakon ukida zar je teško pričekati još par dana..Uzmi pušaču cigaretu isto kao uzmi djetetu dudicu..-straašno

SA
Santiago
17:17 06.10.2009.

Sada će ugostitelji biti najsretniji sa ovim rješenjem jer ipak će se sada otvoriti neka nova radna mjesta.Isto tako vjerujem da će se zakon ubrzo vratiti kada prođe ova kriza jer pokazao se kao jako dobar i efikasan zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije