Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA Teškoće 1500 stanovnika Voćina

Voćin: Papire za kuće čekaju 16 godina

10.12.2008.
u 17:43

Zbog sporosti politike i državne administracije, koji su ratne 1992. godine u napuštena srpska sela pod Papukom doselili više od tisuću protjeranih Hrvata s Kosova, u Općini Voćin doseljenici gotovo 16 godina ne mogu riješiti imovinske probleme.

Život u ruševinama
Srušene i dijelom oštećene srpske kuće i imanja od bivših vlasnika, prije desetak godina, otkupila je državna Agencija za promet nekretnina i dala ih na korištenje mnogočlanim obiteljima koji su godinama doslovno živjeli u ruševinama.

Nakon što je 2004. intenzivnije krenula obnova na ovom području od posebne državne skrbi država je doseljenicima darovala građevinski materijal, a oni su vlastitim rukama izgradili domove. Danas selo Čeralije i Bokane među najljepšim su selima Virovitičko-podravske županije, ali što to vrijedi kada vrijedni graditelji i stanovnici kuća nikako ne mogu riješiti imovinska pitanja i postati vlasnici “svoje” imovine.

- Od oko 250 obnovljenih kuća imovinska pitanja riješena su za 25 kuha hrvatskih branitelja i pedesetak kuća srpskih povratnika. U ostalim kućama živi više od 1500 stanovnika, ali ih ne mogu legalizirati jer se nalaze na zemljišnim česticama kojima još nije vlasnik ni APN.

S kućama koje “nisu njihove” ne mogu ništa, pa se stanovnici osjećaju nesigurno i ne mogu s njima gospodariti. Zbog toga smo, uz pomoć saborskog zastupnika Josipa Đakića, zatražili da APN i druga državna tijela što prije riješe problem vlasništva kako bi stanovnike zadržali na ovom području - kaže Viktor Andrejević, načelnik Općine Voćin.

Država daruje
Na dogovoru predstavnika APN-a, Ministarstva regionalnog razvoja, Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predstavnika županije i općine dogovoreno je da zajedničko povjerenstvo predstavnika državnih tijela i lokalne samouprave početkom iduće godine započne s rješavanjem nastalih problema.

Očekuje se da država objekte 5. i 6. kategorije daruje stanovnicima, dok bi ostale vlasnici plaćali po povoljnim uvjetima, a jedni i drugi obnovljene i darovane kuće ne bi smjeli prodavati u roku ne manjem od 10 godina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije