Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjene u končaru

Vlada mu traži zamjenu, Bago kaže da o tome pojma nema

'16.06.2011., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzan je poslovni forum u organztaciji casopisa Banke i Poslovnog dnevnika. Na forumu su sudjelovali mnogobrojni gosti,  Darinko Bago, Koncar. Photo: Zarko Ba
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
Autori: Gojko Drljača, Marko Špoljar
17.04.2012.
u 09:00

Promjene gura HNS – Nove članove Nadzornog odbora Končara Vlada predlaže ovog četvrtka

Iz političkih krugova ovih je dana procurila vijest da se sprema smjena predsjednika uprave Končara Darinka Bage, jednog od najdugovječnijih direktora velikih sustava u pretežitom vlasništvu države. Na čelu Končara Bago je već 13 godina.

Poznato je da su predstavnici mirovinskih fondova već pokušali promijeniti odnose snaga u Nadzornom odboru Končara, ali im to nije uspjelo. Do sada "mirovinci" nisu tajili nezadovoljstvo nemogućnošću da za svoj vlasnički udio od oko 18 posto dobiju članstvo u NO-u, ali poručuju da se još nisu koordinirali o smjeni predsjednika uprave Končara.

Nitko ga ništa nije pitao

Kako bilo, ako dođe do smjene Darinka Bage, za to je prvo potrebno smijeniti aktualni NO, a za to je potrebno 75 posto glasova na Skupštini (šest predstavnika imaju veliki dioničari, a po jednog radnici, mali dioničari i AUDIO - Agencija za upravljanje državnom imovinom).

Nakon toga je za imenovanja potrebno pridobiti više od 50 posto Skupštine.

Država trenutačno kroz Kapitalni fond i AUDIO kontrolira nešto više od 50 posto dionica. Pretpostavlja se da bi predstavnici države lako mogli dobiti potporu za promjene ostalih značajnih dioničara, mirovinaca te tvrtke Elia savjetovanja (iza koje je Valamar, odnosno Dom holding grofa Eltza). Promjene u NO-u Končara navodno guraju iz HNS-a.

– Vlada će u četvrtak objaviti imena koja će Skupštini Končara predložiti za nove članove Nadzornog odbora – potvrdio nam je izvor blizak Vladi.

Darinko Bago imenovan je predsjednikom uprave Končara 1999. godine, a od 1996. bio je član Nadzornog odbora. Javnost ga najviše pamti po hapšenju zbog sumnje da je mešetario dionicama Končara. Policija ga je uhapsila 2004. godine zajedno s Matom Granićem, a USKOK ih je osumnjičio za primanje mita. Na koncu su optužnice odbačene.

Naš izvor blizak Vladi potvrdio nam je da su Bagi dani odbrojeni, ali da Vlada još nije donijela konačnu odluku o njegovu nasljedniku. O izglednoj smjeni, Darinko Bago nije želio govoriti.

– Ne znam ništa o tome. Osim vas novinara nitko me o tome nije ništa pitao – poručio nam je Bago.

Promjene u upravi spremaju se i u tvrtki Croatia osiguranje. Tko će biti imenovan novim šefom te državne tvrtke koja će brzo u privatizaciju, u Vladi još nije odlučeno.

Navodno dobre izglede da zasjedne na čelo Croatia osiguranja ima konzultant Željko Perić, koji je bio savjetnik bivše premijerke Jadranke Kosor. Uostalom, premijer Zoran Milanović nedavno je Periću nudio mjesto predsjednika uprave HŽ-a, ali ga je Perić odbio.

Škegrin čovjek za vezu

– Istina je da sam odbio ponudu za HŽ, a što se tiče Croatia osiguranja, mogu reći samo da službenu ponudu nisam dobio. Ali teško da bih je i prihvatio jer budućnost želim vezati uz svoju firmu – rekao nam je Perić. Njegov kolega iz Kosoričina savjetničkog tima Borislav Škegro već se, kažu upućeni, ubacio u novu vlast. Priča se da je upravo Škegro zaslužan što je njegov suradnik Ante Ramljak imenovan članom Upravnog odbora Centra za praćenje energetskog sektora i investicija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije