Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasterećenje

Vinkovački HNS: Grad bi mogao građanima plaćati odvoz smeća

glomazni otpad
Arhiva Večernjeg lista
29.05.2010.
u 12:12

Za sada je Krk jedini grad u Hrvatskoj gdje se prodajom korisnog otpada financira odvoz smeća i on je za građane Krka i turiste besplatan.

VINKOVCI - U kontejnerima imamo malo neiskorstivog smeća, a najviše otpada koji bi pametnim raspolaganjem i recikliranjem mogao donijeti dobit pa bi Grad tako financijski rasteretio građane, primjerice plaćanja odvoza smeća. Za sada je Krk jedini grad u Hrvatskoj gdje se prodajom korisnog otpada financira odvoz smeća i on je za građane Krka i turiste besplatan. U europskim zemljama je to uobičajeno pa se u Švedskoj 95 posto smeća i otpada iz domaćinstava reciklira, a samo pet posto baca - rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Josip Vidosavljević, vjećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca iz redova HNS-a.

Vidosavljević je najavio da će Hrvatska ulaskom u EU biti obvezna svoje propise i praksu prilagoditi EU standardima i za to će morati uložiti 11,3 milijarde kuna, ali će taj novac, ukoliko bude bilo pameti, moći izvući iz fondova EU-a.

Zamjerio je vinkovačkim vlastima što, iako je Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša nudio, nije prihvatila sredstva za izgradnju eko-otoka u vinkovačkim četvrtima i okolnim selima gdje bi građani mogli donositi nepovratnu plastičnu ambalažu, baterije, papir i sav dugi korisni otpad koji se može preraditi.

- Zato predlažemo Gradu neka što prije postavi eko-otoke  kao što je to uobićajeno u Hrvatskoj i svijetu. Eko-otoci su izazov za čistoću grada jer ima nesavjesnih građana s nedovoljno ekološki izgrađenom svješću pa će razbacivati smeće, ali taj izazov moramo prihvatiti što prije da ne bi bilo kasno. Iz tone odbačenih mobitela, računala i druge elektroničke opreme može se prikupiti 450 grama zlata, 130 kilograma bakra, 40 kilograma željeza i stručnjaci su dokazali da se na taj način po toni može zaraditi 25 000 dolara, a za recikliranje 100 tisuća računala potrebno je 300 radnika - kaže Vidosavljević podsjećajući kako je najavljeno otvaranje reciklažnog dvorišta u Vukovaru, prvog u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:25 30.05.2010.

HNS bi mogao i nešto pametnije napravit od ovog lupetanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije