Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požega

Velika nagrada 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova ide u BiH

Požega: Započeo 29. hrvatski festival jednominutnih filmova
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
12.07.2021.
u 15:35

Festival koji je tijekom godina stekao kultni status i visoku međunarodnu reputaciju i koje se održava u kontinuitetu od 1993. godine njeguje specifičnu formu – trajanje filmova svih žanrova ograničeno je na jednu minutu

Pobjedom filma "Oni su danas..." (Today, They Are…) bosanskohercegovačkog autora Zorana Čatića završen je 29. hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi. Festival je ove godine održan tek iz drugog pokušaja, pošto je prvi propao zbog nevremena, a prijavljeno je bilo 439 filmova iz 42 zemlje, među kojima su  nove Afganistan, Gana i Salvador.

Festival koji je tijekom godina stekao kultni status i visoku međunarodnu reputaciju i koje se održava u kontinuitetu od 1993. godine njeguje specifičnu formu – trajanje filmova svih žanrova ograničeno je na jednu minutu. U službenom programu prikazano je 60 filmova koji su po mišljenju stručnog žirija bili najbolji.

- Nadam se da ćemo sljedeće godine primjereno proslaviti 30. obljetnicu ovoga festivala koji je najstariji međunarodni filmski festival utemeljena u Hrvatskoj. Njegovom organizacijom Požega je dospjela na filmsku kartu svijeta te postala svjetski centar jednominutnih filmova – rekao je direktor festivala Željko Balog.

Zlatna plaketa dodijeljena je filmu Misija Covid-19 autora Petera Vadocza iz Mađarske, srebrna filmu Redleaf-Zamieszanie Artura Czerwinskog iz Poljske, a brončanu plaketu dobio je Red bull protiv alkohola, autora Jana Kuske iz Slovačke. Medalja UNICA-e za promicanje razumijevanja među narodima pripala je filmu Moj način (My Way) autora Raše Stanišića iz Srbije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije