Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS ČEKA?

Vakula procijenio kakvo bi nam moglo biti proljeće i ljeto: Ne može se jamčiti, ali...

Zoran Vakula
Boris Scitar/Vecernji list
01.02.2022.
u 08:27

Ukupna siječanjska količina oborine posvuda je manja od klimatološkog srednjaka, zamjetnije na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, ali i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj i Podravini, piše Vakula

Kao i prosinac – i siječanj je u Hrvatskoj bio barem malo topliji od prosječnoga, ali uz znatno manje oborina. Znatnije promjene gotovo sigurno neće biti ni u bližoj budućnosti, a prema trenutačno važećim prognozama vjerojatno ni u daljoj. Ali, naravno, riječ je o dugoročnijim prognozama koje su manje pouzdane od onih za tjedan dana unaprijed, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Prema preliminarnim analizama, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja mjesečna temperatura zraka diljem Hrvatske bila je barem malo viša od višegodišnjih srednjih vrijednosti, ali unatoč ponegdje čak i rekordno toplih prvih 6 dana siječnja – ne i odviše – u većini krajeva od 0,1°C do 1°C, a u sjevernima i do 2°C viša od prosjeka. Stoga će klimatološka ocjena biti uglavnom "normalno" te vjerojatno samo ponegdje "toplo".

Ukupna siječanjska količina oborine posvuda je manja od klimatološkog srednjaka, zamjetnije na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, ali i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj i Podravini. U kišomjeru meteorološke postaje na Bilogori pokraj Pitomače izmjerili su samo 10 mm oborine, odnosno 10 litara kiše po četvornome metru, a u Osijeku još manje – samo 8 litara. Izmjereno je 9 mm u Pazinu i Makarskoj, na splitskom Marjanu 7, a u Hvaru samo 3 litre po četvornome metru. Stoga će klimatološke ocjene biti većinom "vrlo suho" i "suho", a samo ponegdje "normalno", kao primjerice u dijelu središnje Hrvatske.

Prosinac – siječanj: višak topline, većinom manjak oborine

Srećom za mnoge,"kišan" i "normalan" prosinac djelomično je ublažio dosadašnji većinski manjak oborina ove zime, kojoj samo neko dugotrajnije hladno razdoblje u veljači može "oteti" ocjenu razmjerno toplog. Naime, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja u većini je krajeva od 0,5°C do 2°C viša od prosječne za ova dva zimska mjeseca. Sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama, mogućnost za hladnu veljaču je vrlo mala, ali naravno – postoji. Njezina je prevrtljiva ćud odavno znana, kao i nedovoljna pouzdanost prognoza za mjesec i više dana unaprijed.

Proljeće, ljeto...

Stoga se ne može jamčiti, ali se može s umjerenom do velikom vjerojatnosti prognozirati kako će i srednja sezonska temperatura zraka ovogodišnjega proljeća i ljeta biti barem malo viša od prosječne. I pritom se, naravno, ne smije zaboraviti kako se ponekad ostvaruju i malo vjerojatne prognoze, posebice kod dugoročnog prognoziranja, piše Vakula.

Ključne riječi

Komentara 2

HE
Herceg56
09:40 01.02.2022.

Poslje kiše dolazi sunce,kako kaže jedna stara pjesma.

YE
Yeah
02:10 02.02.2022.

Vakula neka objasni kako chemtrailsi djeluju na vrijeme i na zagadjenje zraka kojem smo svakodnevno izlozeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije