Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Božinović: Maske se neće morati nositi ako sve osobe na određenom mjestu imaju COVID potvrdu

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
02.07.2021.
u 12:15

Delta-varijanta preuzela je dominaciju u Europi pa struka upozorava da je i dalje potreban oprez i pridržavanje epidemioloških mjera

U Hrvatskoj je broj novozaraženih i dalje zadovoljavajući. Rezultati sekvencioniranja pokazali su da je njih 55  posto s dokazanom alfa-varijantom koronavirusa, a 43 posto s delta-varijantom, imali smo i tri gama-soja. Delta-varijanta preuzela je dominaciju u Europi pa struka upozorava da je i dalje potreban oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

 

"U posljednja 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 544. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminule su tri osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 360.067 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8212 preminulo, ukupno se oporavilo 351.311 osoba, od toga 70 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 3319 osoba. Do danas je ukupno testirano 2,157.376 osoba, od toga 4362 u posljednja 24 sata. Zaključno s 1. srpnjem utrošeno je 2,601.390 doza cjepiva. Dosad je 1,494.731 osoba cijepljena najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.106,659 primilo obje doze. Na dan 1. srpnja utrošeno je 32.938 doza cjepiva", izvijestio je Stožer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan, ovaj tjedan imamo porast novozaraženih od 19,3 posto. Najveća je incidencija u Zadarskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU na 12. smo mjestu, u sredini ljestvice. Danas smo imali 2,1 pozitivnog u broju testiranih. HALMED je zaprimio 4125 nuspojava. 

Usporavanje cijepljenja

"Naše očekivano prolazno vrijeme nije onakvo kakvo smo predviđali, naglašavam potrebu da nastavimo s tim procesom. Osvrnut ću se na prošlu jesen kad su nas kritizirali. I tada smo upozoravali. Sada je pravo vrijeme kada možemo dati odgovore. Imamo rješenje, to je cijepljenje. Već jutros sam podijelio informaciju. Američki CDC je analizom preminulih našao da 99,5 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Učinimo to zajedno. Mi možemo posegnuti za različitim alatima. Cjepivo je najvrjedniji znanstveni proizvod koji ima direktnu implikaciju na egzistenciju, zdravlje i povratak na staro normalno", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Bilo bi dobro da ne ponovimo pogrešku iz prošle godine

"Dobra je vijest da je u bolnicama vrlo malo bolesnika, barem kod nas. Međutim, mnogo toga smo za 18 mjeseci iskusili, a čini nam se da ćemo to opet vidjeti uskoro, a razlog je širenje delta-varijante koja se širi brže od britanske varijante. Drugi razlog jest što se pučanstvo ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu nije procijepilo", upozorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

"Dobro je što imamo cjepivo, a sva cjepiva nakon dvije doze štite vrlo učinkovito ljude. Imamo rješenje, imamo izbor, vidimo što se događa u drugim turističkim zemljama i bilo bi dobro da ne ponovimo pogrešku iz prošle godine. Ili će nam zimmer frei ostati frei, djeca bez škole na jesen, starci zatvoreni u domovima, a mi ćemo zatvoriti puno toga", kazala je. "Punit ćemo groblja. Imamo opciju da ne budemo kukavice i da ostvarimo zaštitu zdravlja i za sebe i za druge ili da ostanemo zatvoreni", kazala je. 

Iduća presica bez maski uz COVID potvrdu

"Maske se neće morati nositi ako se na određenom prostoru nalaze osobe koje imaju COVID potvrdu", kazao je ministar Davor Božinović. "Na idućoj ćemo presici sa svima ovdje, ako imaju potvrdu, održati presicu bez maski", dodao je. 

Markotić je kazala da dvije doze vrlo učinkovito štite od oboljenja i od smrti. Dodala je da se razmatra da se ubrza cijepljenje drugom dozom.

"Osobe koje su bolesne zbog COVID-19 uglavnom imaju upale pluća, imamo pet bolesnika u Klinici, svi su stabilni, srednje životne dobi. Nemamo nikoga na respiratoru. U ovom trenutku iznimno je dobra situacija u Klinici. Nažalost, bojimo se da neće biti tako", upozorila je Markotić. 

Prelazak granica

"Digitalne potvrde nisu nikakav medicinski dokument. One služe olakšavanju prijelaza granica između država članica EU. Putnici moraju pokazati potvrdu. Što se tiče trećih zemalja, mi u ovom trenutku nećemo spriječiti ulazak državljanima trećih zemalja već ćemo na graničnom prijelazu izvršiti uvid u dokumente u kojem moraju pokazati da ispunjavaju tri uvjeta, preboljenje, cijepljenje ili test. Od samog početka primjenjuju se određeni izuzeci koji uz diplomate uključuju i ljude iz pograničnih dijelova, u ovom slučaju BiH. To je onih 12 sati u kojima možete obavljati ako nešto trebate", objasnio je Božinović. Dodao je da se dnevne radnje mogu bez nekih potvrda obavljati. "Isti su epidemiološki uvjeti za građanina Njemačke ili BiH kada uđe u Hrvatsku", kazao je. 

Potpore i cijepljenje

"Ono što nam predstoji jest otvaranje dijaloga resornih ministara sa sindikatima i poslodavcima. S jedne strane čuli ste dobru referenciju na prošlu jesen. Nismo imali rješenje u obliku cjepiva. Donosili smo odluke, pregovarali, no u ovom trenutku rješenje imamo i država se za to izborila unutar EU. Ovdje ste čuli što kaže znanost i o prijašnjim epidemijama. Dakle imamo izbor hoćemo li prihvatiti znanost i to rješenje i umjesto da budemo zahvalni, otvaramo pitanja koja ne pridonose izlazu iz ove situacije. Državu je ovo stajalo 34 milijarde kuna, imali smo dva potresa, što je koštalo 128 milijardi kuna. Cijepljenje je rješenje. Ogromna većina može se cijepiti bez straha od nuspojava. Proći će ljeto, dolazimo u jesen. One države koje će više cijepiti spremne će dočekati mogući četvrti val i imat će manje ekonomskih šteta. Očekujem da iz tih razgovora izađe jasna slika da se moramo potaknuti na veću procijepljenost", kazao je Božinović.

Beroš je rekao da očekuje i od drugih da participiraju u izlasku iz ove krize.

"Predsjednik Vlade izrekao je ovu ideju. Zadužio je da se razradi koncept. Sve nas muče na razini EU isti problemi. Kada dobijemo zakonsku i ustavnu formu, onda ćete dobiti odgovore na tu ideju", dodao je Beroš na pitanje novinara što će, primjerice, biti ako se u jednoj tvrtki 50 osoba cijepi, a dvoje ne. 

U Hrvatskoj je u jednom danu izdano 30.000 COVID potvrda. Bojim se, dok god nam traje ova situacija, dok se ne proglasi kraj epidemije, a to baš i nije na na vidiku, da će uporaba tih potvrda biti sve ekstenzivnija pogotovo kada uđemo u hladnije razdoblje", rekao je Božinović. 

Sumnja u cjepivo

Alemka Markotić odgovorila je na pitanje novinara u vezi s njezinom prijašnjom izjavom, koja se izvlači u javnosti, da za dobro cjepivo trebaju tri godine. "Drago mi je da sam bila u krivu pa smo dobili dobro i kvalitetno cjepivo za godinu dana. Nitko od nas u svijetu nije imao situaciju da se sva zajednica ujedinila i da je to uspjela dobro napraviti. Bit ću sretna ako ovako pogriješim. Što se tiče fertiliteta, nema znanstvenih dokaza. Ima nekih nalaza da infekcija može djelovati na oštećenja reproduktivnih organa. Za cjepiva nema takvih informacija i neodgovorno je širiti takve informacije među mlađom populacijom", kazala je.

Mogućnost obveznog cijepljenja – kritika Peđe Grbina

"Ne želim uopće da se na taj način otvara ta tema po želji lidera oporbe ili neke udruge. Ono što je bitno za sve sudionike u javnom prostoru – izvolite, kritizirajte. Ali ako vjerujete u znanost, ako vjerujete da će nas to izvući, pozivajte svoje članove koji nam ne vjeruju i pridonesite ovom naporu da se što veći broj ljudi cijepi kako bismo što prije izašli iz ove situacije", kazao je Božinović.

Delta soj

"Od 151 uzorka koje smo prije deset dana uputili, 83 ili 55 posto je alfa-soj, a 43 posto je delta-soj, imamo i tri slučaja gama-soja", rekao je Capak. " Delta-soj se širi i neminovno je da će se proširiti po cijeloj Europi. Ako se cijepite s dvije doze, velika je vjerojatnost da ćete izbjeći bolest", kazao je Capak. 

 

Video: Što je zapravo delta-soj koronavirusa i koliko je opasan?

Komentara 97

DU
Deleted user
12:39 02.07.2021.

zanimljiva kolekcija youtube beba ovdje. vidim i facebook konjica u formi....ajte vi djeco na rucak pa u vrtic

PR
pravednik2
12:12 02.07.2021.

Antivaksere i ravnozemljaše nipošto cijepiti. Dati im neku brlju, šuplje maske i neka partijaju po podrumima.

DU
Deleted user
13:00 02.07.2021.

idem ja malo protegnuti noge do Lapada i na kupanje,a vi se ne cijepite NIPOSTO...pogubno za...virus,pa-pa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije