Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevladao u Europi

Kaić: Delta soj 50-60 posto zarazniji. Četvrti val dolazi u jesen ili početkom zime

Bernard Kaić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.07.2021.
u 09:27

Na pitanje jesu li cijepljeni zaštićeni i od Delta soja, Kaić je rekao kako najnovija istraživanja govore o tome da oni koji su cijepljeni dva puta imaju nešto manju zaštićenost od novog soja nego što je bio slučaj s ostalim sojevima

Prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a u emisiji Studio 4 rekao je kako je Delta soj 50-60 posto zarazniji od britanskog soja i može se očekivati da će kroz mjesec do dva prevladati u Europi.

- Što se tiče težine bolesti u odnosu na druge sojeve informacije su kontradiktorne - kazao je Kaić i naglasio kako nije dobro da nam je procijepljenost manja nego u većini europskih zemalja. - Prisutan je pad cijepljenih po županijama, ali ukupno gledajući taj broj je još uvijek dobar - kazao je. Dodao je i da su dalmatinske županije su ispod prosjeka hrvatske što se tiče cijepljenja, što nije dobro.

- Četvrti val zaraze dolazi u jesen ili početkom zime - rekao je Kaić.

Na pitanje jesu li cijepljeni zaštićeni i od Delta soja, Kaić je rekao kako najnovija istraživanja govore o tome da oni koji su cijepljeni dva puta imaju nešto manju zaštićenost od novog soja nego što je bio slučaj s ostalim sojevima.

- Skoro je jednaka zaštićenost s dvije doze, ali s jednom dozom zaštita od Delta soja je znatno slabija - naglašava. Kaić smatra kako bi bilo dobro cijepiti i djecu, ali da se čekaju rezultati ispitivanja.

Video: Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Ključne riječi

Komentara 7

19
1950joza
13:32 01.07.2021.

Pa zar ga ne vidite? Izgleda kao da mu je već došao kraj. Neka trenira trčanje. I to na duge staze. Barem do BiH ili Slovenije. Toliko zla rade. Zavadili su nepismen narod. Normalno, pod palicom Zagreba. I sada su nasrnuli na djecu. A to je univerzalni grijeh!

ĆA
ĆanotaKrljo
13:11 02.07.2021.

Znači morat će se narodi opet cijepati !

MU
MUNJA5
16:59 01.07.2021.

Dolazi prije, već krajem srpnja i početkom kolovoza, .... prije nego prošle godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije