Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINCI SE POVLAČE

Drama u ukrajinskom gradu koji je na rubu propasti: 'Ovdje je stanje kao u paklu, prijeteće i nestabilno'

FILE PHOTO: Members of Ukraine's National Guard Omega Special Purpose fire a SPG-9 anti-tank grenade launcher toward Russian troops in the front line town of Avdiivka
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/5
15.02.2024.
u 15:06

Ukrajina je najavila povlačenje svojih snaga iz dijelova istočnog grada Avdiivke, gdje su vođene teške borbe protiv ruskih vojnika. Rusija nastoji opkoliti i zauzeti Avdiivku, ključno ukrajinsko uporište, u nastojanju da kontrolira regije Donecka i Luhanska u Donbasu

Ukrajina je priopćila u četvrtak da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdiivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitki protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada. 

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe. Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u ožujku. 

"U Avdiivki su na nekim područjima u tijeku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Likovij na televiziji. Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih postrojbi, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdiivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage. 

POVEZANI ČLANCI:

Brigada, koja se sastoji od jurišnog pješaštva, priopćila je da je stanje u Avdiivki "kao u paklu, prijeteće i nestabilno", ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ova priopćenja. 

Zamjenik zapovjednika postrojbe Maksim Zorin rekao je da su borbe bile puno žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage bile nadjačane i ljudstvom i oružjem u Avdiivki. Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdiivke. 

FOTOGALERIJA Rat dronovima u Ukrajini: Piloti mogu i gledati prijenos uživo s ugrađene kamere

FILE PHOTO: Members of Ukraine's National Guard Omega Special Purpose fire a SPG-9 anti-tank grenade launcher toward Russian troops in the front line town of Avdiivka
1/12

"Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila", rekao je. Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.

VIDEO Uhićenje osumnjičenika za pucnjavu u Kansas Cityju

Ključne riječi

Komentara 94

WI
wice
19:10 15.02.2024.

Ovo je podatak iz Ujedinjenih Naroda. UN izvještaj je prvi puta izišao 14. 7. 2016, a zatim je izlazila dopuna svake godine. Prema izvješću UN, između 14200 i 14400 ljudi je poginulo u Dombasu od 2014 do 2022 godine. Od toga 3404 proruskih i ukrajinskih civila, 4657 ukrajinskih vojnika i približno 6500 proruskih pobunjenika. Najveće žrtve su bile u prve dvije godine rata 2014 i 2015, a onda je intenzitet naglo opadao. Recimo u godini prije invazije 2021 godine bilo su ukupno 42 žrtve na obje strane. Ne manje važno za napomenu je kako se od ukupnog stanovnivštva Dombasa Ukrajincima izjašnjavalo 58% u Luhansku i 56,9 u Donjecku.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:26 15.02.2024.

Prema rezultatima na fronti Ukrajinci imaju najveće gubitke u urbanim borbama, a najveće gubitke imaju Rusi u borbama sa distance ili većih udaljenosti. U Avdiivki (Donjecka oblast) se više ne vode borbe s distance i treba evakuirati postrojbe u pozadinu, odmoriti ih i zamijeniti jer su ukrajinski gubici u gradskim borbama postali veliki. I treba očekivati izvlačenje Ukrajinaca i rusko osvajanje Avdiivke. Ukrajinski izvori javljaju da je kod Robotyne (Zaporoška oblast na granici s Donjeckom) došlo do povlačenja ruskih trupa nakon ukrajinske lokalne taktičke pobjede i da su ukrajinske postrojbe ušle u mjesto. Ukrajinski izvori izvještavaju i o pobjedi u Hersonu (oblast) i širenju mostobrana na rijeci Dnjepru prema jugu. Ostale linije fronte miruju. Osjetan je nedostatak municije kod Ukrajinaca. Ali i bitno preciznije ukrajinsko gađanje i tenkovima, raketama, i dronovima, i artiljerijom.

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
18:40 15.02.2024.

da se malo vratim na Trumpa. izbrisani post od jucer: Pretpostavimo,albino bude izabran za predsjednika.Iscrpljena krvava armija ex-KGB kostolomca u Kremlju se konsolidirala,oporavila od kampanje u Ukrajini i opet naoruzala do zubi,dakle spremna 'ko puska';isprani mozgovi fanaticnih killera (onih 'sve za majcicu Rusiju) jedva cekaju da obracunaju sa NATO-om i Europom. Albino,inace,veliki pobornik i frend mentora u Kremlju je demontirao obrambeni sustav(NATO) svojim provokativnim svakodnevnim lajanjem. EU je goloruka,sa to malo profesionalnog kapitala je nemoguce zaustaviti mongolske horde. I tako,jednog sivog jutra cujemo na radiju da su Rusi krenuli opet u krizarski rat,upali u Balticke zemlje.na redu je gromovita par-dana specijalna akcija da se zastite Rusi i usput pociste svi nacisti(oni iz WW2,vecina je vec davno nestala 2 metra pod zemlju,ali,nema veze jer Rus guta sve sto mu se kaze,ako ne vjeruje odmah proradi pendrek i sve je ok).Dakle,mili moji,posto tako marljivo revate protiv svega sto mirisi na zapad,duboko sam uvjeren da sadite ruze i karanfile za nasu bracu iz ruske vuko****e kad tenkovima prodju kroz Ilicu do Banovog trga. Tko zna,neki od vas ce sigurno ucariti i neki dobar job, komesara ili tako nesto,onako kao znak paznje kremljenka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije