Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poremećaj govora

U Slavoniji samo jedan logoped na 15.000 stanovnika

Opća bolnica u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
17.03.2016.
u 16:45

– Što se tiče gutanja, nemogućnost oralnog hranjenja izuzetno narušava kvalitetu života pacijenta. Mi stoga provodimo kompletan postupak, od snimanja samog čina gutanja do rehabilitacije – ističe prof. Đanić

Istraživanja i klinička iskustva pokazuju tendenciju porasta svih oblika poremećaja komunikacije, govora, jezika i glasa, osobito kod djece.

Unatoč tome, u Slavonskom Brodu rade samo četiri logopeda, odnosno jedan na 15.000 stanovnika, iako bi ih po europskim standardima trebalo biti peterostruko više. Dvoje je zaposleno u Općoj bolnici, a po jedno u osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama "Milan Amruš" te u ustanovi za rehabilitaciju i odgoj djece "Zlatni cekin".

S druge strane, čak 30 posto djece predškolske dobi ima neki od poremećaja u području glasovne i jezično-govorne komunikacije. Kadra kronično nedostaje, dijelom i zato što u Hrvatskoj postoji samo jedan studij logopedije, a pritisak je velik. Roditelji stoga svoju djecu na terapije i preglede sve češće vode u Zagreb, gdje je situacija ipak bolja. – Dnevno imam i do petnaestak pacijenata, što je doista puno. Prvi pregled pokušavamo osigurati u roku od mjesec dana, dok uključivanje u terapiju ovisi o dijagnozi. Nastojimo izbjeći klasičnu listu čekanja od godinu i pol ili dvije – kaže Jasna Đanić, prof. logopedije. Ona dodaje kako djeca s dijagnozom oštećenja sluha ili ona koja su rođena s rascjepom usnice ne idu na listu čekanja, nego terapija počinje odmah, dok za ostalu daju savjete i upute roditeljima na koji način postupati, uz redovite kontrole. Bez obzira na preopterećenost i zatrpanost poslom, logopedi u brodskoj bolnici jedini u Hrvatskoj rade rehabilitaciju gutanja operiranih pacijenata, koje je vrlo često narušeno zbog veličine operativnog zahvata. Prvenstveno se radi s pacijentima operiranim od karcinoma grla. Kod njih se nakon operacije provode terapije na uspostavi glasovno-govorne komunikacije, koja je odstranjenjem grkljana praktično onemogućena. Rehabilitacija govora najčešće se provodi putem ugradnje govornih proteza, koja nije kirurški zahtjevna, a u kratkom vremenu donosi dobre rezultate. 

Tamo gdje to nije moguće, primjenjuje se ezofagelni govor ili zvučno pomagalo elektrolarinks.

– Što se tiče gutanja, nemogućnost oralnog hranjenja izuzetno narušava kvalitetu života pacijenta. Mi stoga provodimo kompletan postupak, od snimanja samog čina gutanja do rehabilitacije –  ističe prof. Đanić

>> Zdravstvo dug vraća štednjom – hitna u reformu, a pacijenti će imati nadstandard

Komentara 3

KS
krao_sam
17:17 17.03.2016.

Kaze jedan vozac autobusa da za godinu dvije nece imati koga voziti za njemacku kolika je jagma sada. Slavonci prodaju kuce za kikiriki.

DO
doktorica
19:34 17.03.2016.

pa šta će nam logopedi,koliko naših političara ima poremećaj u području glasovne i jezično-govorne komunikacije ,pa su "uspješni".

Avatar soliloquy
soliloquy
16:53 17.03.2016.

Na 15,000 stanovnika Slavonija ima jednog logopeda ali i 13,000 branitelja. To se zove investicija za budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije