Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priroda i pčele

U isto vrijeme procvjetala polja uljane repice i stabla bagrema

pcele
Dragutin Šantoši
06.05.2010.
u 15:48

– U posljednje vrijeme u prirodi se događa puno toga što se ne može objasniti pa nam se ovih dana događa preklapanje ispaša pčela.

S godišnjom proizvodnjom većom od 1100 tona meda pčelari Virovitičko-podravske županije među najuspješnijima su u Hrvatskoj, a više od 200 pčelara danas prihodima od proizvodnje meda pokriva svoje svakodnevne životne potrebe. Iako je država posljednjih godina učinila puno u stabiliziranju i poticanju pčelarstva, prirodne i proizvodne mogućnosti proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda još uvijek su nedovoljno iskorištene. Pčelinje zajednice dobro su prezimile, ali ih je proljeće zbunilo.

– U posljednje vrijeme u prirodi se događa puno toga što se ne može objasniti pa nam se ovih dana događa preklapanje ispaša pčela. Uljana repica je u cvatnji, dobro je medenje, ali je toplo vrijeme, ranije nego što je uobičajeno, potaknulo i cvjetanje bagrema. Zbog toga ćemo, u pola paše, morati napustiti izdašnu pašu na repici i košnice preseliti na pašu bagrema od kojeg dobivamo kvalitetniji i skuplji med.

Tako će pčelari ove županije izgubiti više od 50 tona očekivanih količina meda od uljane repice što će se negativno odraziti na cjelokupne financijske učinke ovogodišnjeg pčelarenja, kaže Branko Tomšić, predsjednik Saveza pčelarskih udruga Virovitičko-podravske županije. U pčelarskim kuloarima može se čuti da je u Hrvatsku ove godine uvezeno 50 tona meda iz Kine koji se još ne može naći u prodavaonicama. Virovitički pčelari protive se uvozu kineskog meda koji nadaleko zaostaje u kvaliteti za hrvatskim slatkim proizvodom te stvara pomutnju na ionako nesigurnom tržištu.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
STUBICANEC
13:22 07.05.2010.

Znaci.... taman ce toliko uvesti koliko ce izgubiti. SVE 5. Dragec,. mogel si i malo bolje to napisati ili ti ponestaje ideja.....

Avatar Tango
Tango
13:30 07.05.2010.

Ovo ja slabo kužim. Neš ti štete, ako umjesto bezveznog repičinog meda, sad budemo imali više bagrema!?! Kaj, ne budu mogli primiješati repicu u bagrem kako su htjeli? Ili ne će pasti cijena bagremu? Bojim se da ni autora člankaa nije baš sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije