Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskid ugovora o migrantima

Turska službeno prijeti raskidom ugovora s EU-om o migrantima

People wave Turkey's national flags during the Democracy and Martyrs Rally, organized by Turkish President Tayyip Erdogan and supported by ruling AK Party (AKP), oppositions Republican People's Party (CHP) and Nationalist Movement Party (MHP), to protest
Foto: Reuters
15.03.2017.
u 22:48

Turska je preko svog ministra vanjskih poslova u srijedu zaprijetila da će jednostrano raskinuti ugovor o migrantima koji je u ožujku 2016. potpisala s Europskom unijom i koji je omogućio znatno smanjenje priljeva migranata i izbjeglica u Europu

"Možemo jednostrano raskinuti taj ugovor. Još nismo obavijestili naše (europske) sugovornike, sve je u našim rukama", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u razgovoru za mrežu 24 TV, dok vlada napetost s nekolikim zemljama EU-a.

"Odsad možemo reći 'više ga nećemo primjenjivati i bit će gotovo'", dodao je. "Ne treba nam ničije dopuštenje".

Predbacio je Europskoj uniji da nije odobrio liberalizaciju viza za kratke boravke turskih državljana u EU-u, premda se to predviđalo ugovorom.

"Liberalizacija viza je uvjet bez kojeg se ne može", ocijenio je ministar. Bruxelles drži da turski zakoni za suzbijanje terorizma krše slobode i da zato nisu prihvatljivi.

Ugovor o migrantima su EU i Turska potpisali u Bruxellesu prije godinu dana kako bi zaustavili svakodnevni dolazak tisuća migranata brodovima na grčke otoke u Egejskome moru.

Ugovorom su uz liberalizaciju viza bili predviđeni još neki ustupci, među kojima je financijska pomoć Ankari od 3 milijarde eura uz mogućnost njezina nastavka kada se sredstva potroše.

>>Turski diplomatski rat s EU

Ključne riječi

Komentara 5

SE
selbivoje
02:29 16.03.2017.

zivela Neovisna Hrvatska, samo trebalo bi i vecernji list biti neovisan od srpske ruke, a ona za sada nije, jer sam dobio kaznu na 1 g nedopustenja komentiranja vijesti,samo zbog toga sto sam napisao da je Hrvatska neovisna ali vecernji list nije oslobodjen od srboslavije,knin jeste i donekle i vukovar ali vecernji list i jutarnji list ne

SE
selbivoje
02:19 16.03.2017.

turska je naivna drzava potipsali sporazum da ce spreciti da muslimani koji beze zbog padanja bombi na skole i bolnice u njihovim drzavama da udju u EU ?!, zamislite da sprijece zene sa djecom bebama, strarce itd...a za uzvrat da im EU da 6 milijardi eura koje im EU niti daje po sporazumu..zamislite da EU sprecava muslimane djecu i zene ,starce da udju u EU uprkos zicanim barikadama, policijom vojskom i psima koje im stavljaju kao prepreku...zar ta EU njih sprecava a dopustice Tursku da oni slobodno tamo i vamo idu...pa sta misle ti turci ko je EU ?! ....hm ne bi EU pomagao izraelu i Nato bombardiranjima po bliskom istoku tek tako da nisu strateski partneri....EU zeli partnerstvo sa turskom ali samo za postavljanje baza u turskoj i dopustenje od turske da od njihovih baza bombardiraju te drzave bliskog istoka odakle beze ti emigranti...naravno bolnica i skola tamo je sve manje jer ni ciljaju bas naivno.

T6
Toni 66
16:13 16.03.2017.

Najglavnije je zaboravljeno preskočeno reći a to je se dogodilo zbog toga što je njemačka rekla nema više novaca za tu uslugu da se brineš za tolike milione izbjeglica tamo da neidu u EU....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije