Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moćni S-400

Zašto Turska od Rusije kupuje jedan od najboljih protuzračnih sustava na svijetu?

s-400
Foto: Rusko Ministarstvo obrane
1/2
15.03.2017.
u 13:36

Politički analitičar kaže da se NATO-u i službenom Washingtonu nije žurilo pomoći Turskoj u stvaranju raketne obrane, pa se ona okrenula Rusiji.

Turska razmišlja o kupnji ruskog sustava S-400 Triumf, jednog od najboljih protuzračnih i proturaketnih sustava na svijetu. Politički analitičar Hasan Ali Karasar rekao je Sputniku, mediju bliskom ruskoj vlasti, da Ankara traži novi sustav zato što sada koristi zastarjelu tehnologiju. 

– Turska ima potrebu za proturaketnim sustavom dugog dometa otkad je 1990. godine Irak napao Kuvajt. Prošlo je 26 godina otkad je Turska od SAD-a zatražila kupnju sustava Patriot. Cijelo vrijeme Ankara je čekala od svojih saveznika u NATO-u da naprave raketni sustav dugog dometa – rekao je Karsar i dodao kako se očito NATO-u i službenom Washingtonu nije žurilo pomoći Turskoj u stvaranju raketne obrane.

Traže zajam od Rusa

U međuvremenu je Ankara razmatrala druge mogućnosti, uključujući i kupnju sustava S-400 sposobnog za presretanje svih tipova modernog oružja, uključujući i petu generaciju borbenih aviona te balističkih i krstarećih raketa dometa oko 400 kilometara. 

Izvršni direktor ruske državne korporacije Rostec, Sergej Čemezov, kazao je da je Ankara spremna kupiti taj sustav ako im Rusija omogući zajam. – Nadam se da će se taj proces uspješno završiti jer Turska za zaštitu svog zračnog prostora koristi zastarjeli sustav iz 2. svjetskog rata – rekao je Čemezov i dodao kako smatra da Rusija i Turska mogu uspostaviti blisku suradnju u području vojne opreme. 

Sustav S-400 u upotrebi je od 2007. godine, a procjenjuje se da stoji oko 400 milijuna dolara po jedinici. Ranije se pisalo da je Rusija već potpisala sporazume o dopremi sustava Kini i Indiji. Drugi su potencijalni kupci Armenija, Bjelorusija, Egipat, Iran, Kazahstan, Saudijska Arabija i Vijetnam.

>>Pakt Putin-Erdoğan težak 24 milijarde dolara

>>Kako je Rusija zaradila na ratu u Siriji

Ključne riječi

Komentara 56

Avatar mason
mason
18:10 15.03.2017.

Ne bi to Rus nikad prodao Turcima da nije ponestalo kruha.Iako ce im Turci to placati u ratama pa ce tako krpit rupe.

IB
ibalic1234
18:07 15.03.2017.

Turska kupuje od Rusije oružije jer ima novaca. Ne troši novce na "kulturu" i razne odbore koji ne služe ničemu samo ucjenjuju svoju državu kao što je to u Hrvatskoj. Tamo nema toliko uhljeba, županija, općina, a niti filmaša koji snimaju filmove protiv svoje države. Nema ni nacionalnu manjinu koja se razbacuje državnim novcem a kad ne dobije koliko želi, odmah tuži svoju državu da su ustaše.

Avatar Hazl113
Hazl113
15:27 15.03.2017.

S-400 je probijen još skoro 2 godine. Zato su ga Rusi i počeli prodavat. Počelo je sa 4 bezuspješna ispaljivanja kraje rujna 2015 kod Kamčatke. Nisam siguran da znaju i dan danas što se dogodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije