Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekcije rezultata

Teškoće za Bidena: Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu

President Biden participates in a political event at the Howard Theatre in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS
1/3
17.11.2022.
u 06:39

Zahvaljujući većini u Zastupničkom domu republikanci će moći spriječiti Bidena u provedbi njegove političke agende, te pokrenuti potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i obitelji. Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog vala" kojem se stranka nadala.

Prema projekcijama rezultata američkih izbora na sredini mandata, republikanci su u srijedu osvojili većinu u Zastupničkom domu, čime je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu pošto su demokrati predsjednika Joea Bidena zadržali kontrolu nad Senatom.

Zahvaljujući većini u Zastupničkom domu republikanci će moći spriječiti Bidena u provedbi njegove političke agende, te pokrenuti potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i obitelji. Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog vala" kojem se stranka nadala.

Nakon više od tjedan dana prebrojavanja glasova, Edison Research je projicirao da su republikanci osvojili 218 mjesta koja su im potrebna za kontrolu Zastupničkog doma. Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

Premda je Biden izgubio kontrolu nad Zastupničkim domom, rekao je da očekuje suradnju s republikancima. Na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji rekao je: "Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuje da republikanci također budu spremni raditi sa mnom."

Iako očekivani "crveni val" republikanaca u Zastupničkom domu nikad nije stigao do obale, konzervativci se drže svog programa. U znak odmazde za dva pokušaja opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - koji je u srijedu najavio novu kandidaturu na izborima u studenome 2024. - republikanci se spremaju istražiti dužnosnike Bidenove administracije i poslovne odnose predsjednikova sina Huntera s Kinom i drugim zemljama.

Na međunarodnom planu, republikanci bi mogli pokušati smanjiti američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini dok se ona bori protiv ruskih snaga.

Video - Donald Trump objavio da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2024. godine: 'Jeste li spremni...'

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Marko_Kraljevic
Marko_Kraljevic
08:58 17.11.2022.

ponovnim dolaskom trumpa bice velikih promena. Morace se revidirati sve sto je zlocinacka nato alijansa pocinila

GE
geler203
07:34 17.11.2022.

Znači kada si na vlasti imun si na progon pravosudnih organa. Dobra ova demokracija.

GB
Gavrlio bez principa
07:26 17.11.2022.

Eto, samo 10 dana od izbora imamo preliminarne rezultate, što ti je demokratski izborni proces.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije