Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne daju kosovo

Teški dani pred Vučićem: 'On nije Srbin, ma koliko vjerovao u ideju 'država, to sam ja''

Foto: REUTERS
1/3
02.02.2023.
u 20:48

Predsjednik Vučić u govoru na sjednici Skupštine, braneći svoj stav, otkrio je zastupnicima što mu je poručila diplomatska petorka i čime su zaprijetili Srbiji ako ne prihvati europski plan pregovora Beograda i Prištine. Kako je rekao, 90 posto onoga što je izašlo u javnost o tom planu je istina.

"Ne damo Kosovo", "Ne kapitulaciji", "Izdajnik", "; Ne ultimatumu", "Vučiću, izdao si Kosovo"... Potpuni kaos vladao je danas u Skupštini Srbije, kada su zastupnici oporbe – Dveri, Zavetnika, Demokratske stranke Srbije i Narodne stranke – najprije mahali parolama protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim i krenuli prema njemu u želji da se i fizički obračunaju.

Interveniralo osiguranje

U isto vrijeme ustali su i zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke, koji su krenuli zaštititi svoga predsjednika. U ovom kaosu, koji je trajao oko 15 minuta, u dvoranu je ušlo i skupštinsko osiguranje i situacija se primirila. Njemačko-francuski prijedlog za rješavanje kosovskog problema izazvao je buru u Beogradu i desna opozicija žestoko mu se protivi te ga naziva "planom izdaje" predsjednika Vučića. Zastupnici tri oporbena zastupnička kluba, u kojima su četiri stranke, rekli su da je ovdje riječ o pokušaju odcjepljenja dijela Srbije.

Predsjednik Vučić u govoru na sjednici Skupštine, braneći svoj stav, otkrio je zastupnicima što mu je poručila diplomatska petorka i čime su zaprijetili Srbiji ako ne prihvati europski plan pregovora Beograda i Prištine. Kako je rekao, 90 posto onoga što je izašlo u javnost o tom planu je istina.

 

– Došla je diplomatska petorka, mnogi kažu da su niži činovnici, ološ. Pa prije nego što su nas bombardirali 1999., došli su puno niži, i to jedan, a ne pet, pa nismo vjerovali što će nam se dogoditi, pa nam se dogodilo. Došli su najmoćniji predstavnici zapadnog svijeta, Gabriel Escobar iz SAD-a, Jens Plötner iz Njemačke... – govorio je Vučić, kojega su prekinuli oporbeni zastupnici glasnim dobacivanjem i negodovanjem.

Emanuel Bonn iz Francuske, Francesco Talo iz Italije i Miroslav Lajčak kao predstavnik EU u dijalogu između nas i Prištine. Dolaze i kažu: "Nadam se da ti razumiješ...", dugo se poznajemo pa ne moraju uvijati u nekakvu formu, mi smo odlučni riješiti ove probleme, mi smo svi u ratu... Imaju mnogo problema zbog toga i neće dozvoliti novu eskalaciju i nove probleme na Balkanu – rekao je Vučić.

Povlačenje investicija

Lider Srbije potom je otkrio što je on odgovorio zapadnim diplomatima.

– Rekao sam da, naravno, to razumijem. Onda su u trećoj rečenici priopćili, citiram: "Poštovani predsjedniče, ako se ne prihvati rad na ovoj inicijativi i implementaciji ove inicijative, suočavate se s: pod jedan, zaustavljanjem u pristupnim pregovorima za ulazak u EU, pod dva, ne samo s prekidom dolaska daljih investicija iz zapadnog svijeta nego i s povlačenjem svih investicija iz vaše zemlje i, pod tri, sa svim drugim sveobuhvatnim mjerama koje moraju pokazati kako moraju proći svi oni koji nisu u suglasju s EU. Ovaj citat je još dvaput ponovljen – otkrio je Vučić.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da je Vučić najavio da će Srbija prihvatiti odcjepljenje dijela svog teritorija, a da je cijela država time dovedena u situaciju da "bira između Srbije i Vučića" i da je "poruka državotvorne opozicije da će danas izabrati Srbiju". Predsjednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski smatra da je protivljenje prihvaćanju francusko-njemačkog plana obaveza prema građanima Srbije.

– Vučić nije Srbin, ma koliko vjerovao u ideju "država, to sam ja" – rekao je predsjednik Dveri Boško Obradović. Teški su dani pred srbijanskim predsjednikom Vučićem.

>> VIDEO: Čelnik MMA Unije: Tirielovo ponašanje najoštrije osuđujemo, učinio je veliku štetu MMA sportu

Komentara 9

LD
Liberalni Demokrat
21:20 02.02.2023.

Kosovo triba provesti referendum o ujedinjenju s Albanijom.

VK
vk52
21:16 02.02.2023.

Ako Vucic prizna Kosovo zavrsit ce kao i svi ostali predsjednici prije njega koji nisu vise bili podobni SPC.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
21:40 02.02.2023.

Samo vi ne pristanite, kao nekad sa planom Z4. Tad ste popušili sami sebi, a kako stvari stoje, opet ćete. A za nas je to opet najpovoljnije rješenje. Zašto? Zato jer vam odmičemo svake godine za desetljeće u razvoju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije