Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.12.2016. u 14:02

Svi se bore za svoj dio globalnog geopolitičkog utjecaja, a račun plaća sirotinja koja gine

U božićnoj poruci papa Franjo pozvao je na okončanje sukoba diljem svijeta s dobrim razlogom. Ne samo da se danas ratuje na nizu poprišta, od Sirije i Libije preko Iraka i Afganistana do Nigerije, već je zveckanje oružjem postalo sasvim uobičajeno. Rusija, SAD i Kina ubrzano moderniziraju nuklearne arsenale, na korejskom poluotoku raspoređuju se projektili Thad, Tajvanci nervozno pogledavaju prema moru jer im susjedstvom plovi kineski nosač zrakoplova...

I odnosi Hrvatske i Srbije protkani su mirisom baruta više nego ikada prije u posljednja dva desetljeća. Na najavu modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva Beograd odgovara ekspresnom kupnjom ruskih MiG-ova, a retorika koja dopire iz tamošnjih medija mahom podsjeća na retoriku Politike s kraja osamdesetih. U cijelu se tu verbalno agresivnu kašu ubacila nedavno i bošnjačka strana u BiH kada su kroz Sefera Halilovića zaprijetili Dodiku i Republici Srpskoj ponovnim otvaranjem novog rata.

Sve to već pomalo podsjeća na tridesete godine prošlog stoljeća kada je sve “kuhalo” ispod pokrivača, kada je Hitlerova Njemačka redom anektirala Sudete i Austriju pod prozirnim izgovorima i s argumentima sile, a političari diljem svijeta uzaludno su se tješili i nadali da je to to i da se ništa lošeg više neće dogoditi.

Okolnosti su danas drugačije, no cilj je svima na geopolitičkoj areni uvijek isti. Ostvariti dominaciju nad svojim suparnicima i rivalima. I ako itko misli da je svjetski rat neponovljiv, uvelike se vara. Jer svjetski rat već uvelike traje. Doduše, tenkovi ne haraju Europom, ali sukob, i to pravi fizički sukob, odavno se razmahao.

U Siriji se ne bore međusobno Sirijci, tu su Rusi, Turci, Amerikanci, Europljani, Iranci, a preko svojih vazala u obliku ISIL-a i stotina islamističkih frakcija i Saudijci i Katarci. Svi se oni bore na prostoru Sirije za svoj dio globalnog geopolitičkog utjecaja, a račun plaća, kao i uvijek, sirotinja koja gine i ostaje bez krova nad glavom.

>> Povjesničar sa sveučilišta Columbia uspoređuje Hitlera i Trumpa: 'Prolazimo razdoblje kataklizme'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije