Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požeški festivali

Tamburaši: Želimo jedan festival, a ne da nas dijele

zlatne žice slavonije (1)
Duško Mirković/PIXSELL
16.06.2011.
u 12:35

Izvođači razmišljaju o bojkotu festivala Zlatne žice Slavonije zato što će se umjesto jednog, tijekom tri dana, održati dva festivala

Ono što se u glazbenim krugovima unazad nekoliko mjeseci potiho spominjalo, sada se očito događa. Naime, među izvođačima, ponajprije tamburaške glazbe, ali i među autorima i producentima novih pjesama moglo se čuti da razmišljaju o bojkotu festivala "Zlatne žice Slavonije" početkom rujna u Požegi i to iz razloga što bi umjesto jednoga, tijekom tri ista dana, bila dva festivala u Požegi!

– Želimo da bude jedan festival kao i do sada, a ako se oni u Požegi ne dogovore, ignorirat ćemo oba jer nitko od izvođača neće da ih se dijeli jer ne pripadaju nikome – kazao nam je Igor Delač, tajnik Podružnice Hrvatske glazbene unije za Slavoniju i Baranju, koja je u srijedu uvečer kao krovna organizacija glazbenika u Osijeku sazvala sastanak izvođača koji su ranijih godina nastupali u Požegi. Njegova izjava zapravo je zaključak sa tog skupa, a podržavaju ga brojni izvođači među kojima su Najbolji hrvatski tamburaši (nekadašnji Zlatni dukati), Kićo Slabinac, Ćiro Gašparac, Slavonske lole, Prva liga, Slavoniaband, Stjepan Jeršek Štef, Željko Lončarić Žec, Viktorija Kulišić Đenka, Marta Nikolin, Vlatka Kopić Tena i mnogi drugi.

Među njima očigledno ima i izvođača izvan Slavonije pa je nakon ovakvog stava upitno izvođenje novih pjesama na ovogodišnjem festivalu ili će umjetnički šefovi dati priliku novim pjevačima i tamburaškim sastavima, a dobro znana i prokušana imena čekat će drugu priliku za nastup.

Do sada je naime dio izvođača slao pjesme festivalu koji priprema dvojac Tomislav Jakobović i Tomislav Galić (oni su dobili od Grada Požege koncesiju za priredbu na središnjem požeškom trgu), a dio drugom festivalu na čelu kojeg je Ivo Enjingi i novoimenovana umjetnička ravnateljica Koraljka Neferović. No, bilo je i izvođača koji su istu pjesmu uputili na obje adrese, pa nije izvjesno gdje će nastupiti ako budu dva festivala.

Hrvatska glazbena unija uputila je zaključke s ovog skupa čelništvima oba festivala, Hrvatskom radiju i televiziji, RTL-u, Novoj TV, diskografima te Gradu Požegi očekujući da svatko u svojoj nadležnosti nešto učini u razrješavanju problema.

U ovako složenoj situaciji dva i pol mjeseca prije festivala možda će presudna biti odluka Hrvatske televizije o tomu koji će festival prenositi jer je to značajno za izvođače, ali i sponzore.

– Nas prvenstveno zanima program koji će se prirediti za prijenos, a bilo bi najbolje da se na razini grada sve dogovori o organizaciji festivala – kazao nam je glazbeni urednik i voditelj Branko Uvodić. Inače neslužbeno smo doznali da se oni zbog sadašnje situacije u Požegi bave mišlju da ne prenose ni jedan ovdašnji festival.

Komentara 6

OP
Obećanko požeški
13:18 16.06.2011.

Zašto ne napišete tko je za sve kriv. zbog koga ćemo imati dva festivala - to je isti onaj zbog kojeg imamo dvije udruge slijepih, dvije povijesne postrojbe, to je onaj koji je htio osnovati i drugi Crveni križ u Požegi i tako dalje i tako dalje

KA
kapt56
13:57 16.06.2011.

Obećanko požeški! Zašto ga ne imenuješ, jer taj \"dupli\" ima svoje ime i prezime, a nažalost i političku opciju!

Avatar mlijeko
mlijeko
21:17 16.06.2011.

Svi znamo da se taj zove Zdravko Ronko, da pripada SDP-u i da je i saborski zastupnik. Na ovaj način Ronko samo mora vratiti Jakoboviću pare za što je ovaj uz pomoć \"nekih\" kupio ŽRP - županijski radio Požegu i postavio svoju ženu za direktoricu radija. dakle, Ronko je to morao odraditi jer \" zagrebački dečki\" ne vole da ih se izigra. Zato bi bilo najbolje da nema niti jednoga festivala pa nek nastupa Ronko sa ansamblom iz Gradske kuće, a u publiku neka dođu Josipović i Milanović

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije