Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkanska šestorka

Stvaraju novu Jugoslaviju, ali bez Hrvatske i Slovenije?

jugoslavija
Marko Mrkonjić/PIXSELL
19.09.2013.
u 11:25

Čelnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije žele osnovati parlamentarnu skupštinu zapadnog Balkana

Čelnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije trebali bi krajem ovog mjeseca razgovarati o formiranju parlamentarne skupštine zapadnog Balkana te u skladu s tim i svim mogućim zajedničkim djelovanjima, piše Radio Slobodna Europa.

Inicijativa koju je pokrenuo crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić naišla je na odobravanje Europske unije, ali i Crne Gore. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zemljama na koje se inicijativa odnosi već je uputilo tzv. “non paper”, kao polazni dokument o konstituiranju “balkanske šestorke“ ili skraćeno G6.

– Bi li bila riječ o nekoj vrsti balkanske policije te bi li jednako važilo i za parlamentarnu suradnju ostaje na zemljama članicama nađu odgovore, dogovore se i pronađu konsenzus o optimalnim formama suradnje – kaže državni tajnik za politička pitanja crnogorskog MIP-a Vladimir Radulović.

Ideju, međutim, povezuju s bivšom Jugoslavijom, ali bez Hrvatske i Slovenije.

– Primjećuje se jedna sličnost s našom bivšom državom Jugoslavijom, s time što smo u ovom slučaju ostali bez Slovenije i Hrvatske, a njih smo zamijenili Albanijom i Kosovom. Tako da mi to djeluje malo kao blijeda kopija one Jugoslavije uz ocjenu da se, naravno, neće raditi o tako čvrstoj zajednici – kaže predsjednik crnogorskog skupštinskog odbora za europske integracije Slaven Radunović.

>>Reportaža iz Beograda: Pogledajte kako se živjelo u Jugoslaviji

>> Rađa li se (nova) ekonomska Jugoslavija?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije