Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve se češće spominje

Stručnjak objasnio što je polar vortex i kolike su šanse da nas takva kataklizma zahvati

Plaški: Snježni nanosi i dalje uzrokuju probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
02.01.2024.
u 14:48

Sve se više priča o polar vortexu, no što zapravo znači taj pojam i ima li šanse da takva kataklizmička zima zahvati i Hrvatsku.

Meteorolog Nebojša Subanović pojasnio je da je polar vortex karakterističan za područje Sjeverne Amerike, ali ne i Europe. "Jako su male šanse da se takve kataklizmičke zime dogode u Europi", kaže za Zagreb.info.

"To je relativno uska pruga brzog zraka koji kruži oko polarnih krajeva. Može imati promjere od 100 do 300 kilometara i stalno postoji. Međutim, ono što je njegova karakteristika, uz velike brzine vjetra, jest da se nalazi na visinama iznad osam kilometara i nije pravilna kružnica, nego ima valoviti oblik, kao vijugava cesta i amplituda tih valova se mijenja. Znači ponekad se taj val spusti prema jugu više nego što je uobičajeno. Obično se to spuštanje događa na sjevernoameričkom kontinentu pa se nekad protegne i na Atlantik. U tom se slučaju javljaju velike hladnoće pa su zime vrlo jake", kaže.

VEZANI ČLANCI 

No u Europi se, naglašava, taj efekt ne vidi. Za naše je područje puno važnija situacija nad Sibirom. 'Vrijeme nad Europom diktiraju dvije pojave. Ciklone nad sjevernim Atlantikom te anticiklona nad Sibirom. Kada su uvjeti takvi da je sibirska anticiklona dovoljno jaka i zauzme veći dio europskog kontinenta, uglavnom istočnog i srednjoeuropskog, tada ona sprečava dolazak ciklona s Atlantika nad Europu i tada imamo vrlo suhe i hladne zime", zaključuje Subanović. 

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Komentara 3

OT
otrovnijezik
16:23 02.01.2024.

Ja i dalje vjerujem indijancima za prognozu.

LO
Lolita3
16:54 02.01.2024.

Građane zapravo interesira kakvi su ovo avioni koji nam crtaju mreže na nebu? Čim je sunce i plavo nebo, evo njih, ponekad čak i sedam komada, za čas nam sakriju sunce, a iznad grada naprave nešto kao oblačna kupola (plavetnilolo neba se vidi samo na obzoru). To ti nama ispričaj Nebojša....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije