Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za prava

Štrajk u sudovima se nastavlja, ne odustaju od zahtjeva

Rijeka: Štrajk djelatnika Trgovačkog suda
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
19.06.2023.
u 18:55

Sindikalna povjerenica SDLSN RH u Općinskom sudu u Rijeci Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu "jednaki među jednakijima"

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković u ponedjeljak je u Rijeci istaknula da se štrajk u sudovima i državnim odvjetništvima nastavlja i da sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva. Sindikat je pokrenuo štrajk 5. lipnja radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova – državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Osnovni zahtjev SDLSN je povećanje plaća od 400 eura neto, ali i reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Šušković je na konferenciji za novinare pred Županijskim i Općinskim sudom u Rijeci navela da se štrajk pokušao proglasiti nezakonitim te da se pokušala donijeti privremena zabrana. U postupku mirenja poslodavac nije predstavio popis poslova koji se ne smiju prekidati pa je sindikat sa svojim povjerenicima i u dogovoru s čelnicima tijela obavio i taj posao, rekla je i naglasila da su službenici i namještenici u sudovima i državnim odvjetništvima savjesno i odgovorno obavljali te poslove protekla dva tjedna. U štrajku sudjeluje oko 5000 ljudi, kao i prvog tjedna, rekla je. Prinuđeni smo na to, dodala je, jer tri protekle godine pokušaji upozoravanja na stanje putem peticija i prosvjeda nisu donijeli rezultate.

VEZANI ČLANCI:

Ocijenili smo da Vladino predloženo povećanje plaća cijeloj državnoj službi za 60 do 100 eura nije dostatno za rješavanje materijalnog pitanja zaposlenih u sudovima i državnom odvjetništvu, istaknula je Šušković. Dodala je da očekuju u razgovoru s ministrom pravosuđa naći neko rješenje, vjerujući da je i Vladi u interesu zbog građana i onih koji rade u sudovima i DO da se štrajk što prije završi. Šušković je istaknula da su povećanja plaća bitna, ne samo za one sa srednjom i višom stručnom spremom u sudovima i DO, nego i za rukovoditelje, jer je, dodala je, jednako teško zadržati visokokvalificirane i obrazovane ljude.

Sindikalna povjerenica SDLSN RH u Općinskom sudu u Rijeci Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu "jednaki među jednakijima".

Članovi sindikata požalili su se novinarima i na loše materijalno-tehničko stanje u sudovima i DO. Oprema je dotrajala i zastarjela, ljudi odlaze, a ne natječaje za zapošljavanje se nitko ne javlja pa je jača pritisak na preostale zaposlene, istaknuli su.

Komentara 1

BR
Brankko
22:02 19.06.2023.

Svaki radnik zaslužuje svoju plaću, veli se u Svetom pismu. Što će reći: takvu da zadovoljava njegove potrebe, i da će zaista biti plaćen. Da su razni službenici po sudovima i "državnim odvjetništvima" potplaćeni, istina je. No zaslužuju li svoje plaće (i povišice) suci koji bez ikakvih osnova odugovlače postupke, suci koji zloupotrebljavaju svoj položaj, suci koji donose protuzakonite i neosnovane presude? O takvim konkretnim presudama i drugim odlukama ne bih ovdje. -- No znam i za dva zanimljiva slučaja u kojima je sudac donio "rješenje" za sudsku pristojbu koja je "izračunata" za mali iznos više, radilo se o oko 150 K. Korupcijsko rješenje, jer je donio odluku kojom se jednoj osobi, "Republici Hrvatskoj", daje neosnovana korist. A u čemu je stvar? Pristojba za pisanje prigovora na to rješenje viša je od štete -- a pisanje prigovora još bi više oduljilo cio postupak. Možemo li ustvrditi da tako takav sudac, kao predstavnik "države", iznuđuje novac? I taj sudac dobiva veliku plaću i još i povišicu i on je vječni sudac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije