Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
365 dana nakon pada

Stradala Marija Klipa odbila 350.000 kuna od MORH-a

'19.07.2011. Karlovac - Marija Klipa ozlijedena od posljedica pada MIG-ova kod Plaskog ispred karlovackog zupanijskog suda. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
23.09.2011.
u 09:00

Marija Klipa koja je stradala pri padu vojnog aviona operirana je deset puta. Pod nož više neće.

Ni godinu dana nakon što su se u Latinu nedaleko od Plaškog srušila dva MiG-a 21 nije postignuta nagodba o isplati odštete tada teško ozlijeđenoj Mariji Klipi. Njezino liječenje još traje, baš kao i istraga protiv pilota, satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudlike. Jedino što je u tom 365 dana starom slučaju dokraja riješeno jest to da je MORH priznao odgovornost za stradavanje umirovljenice kojoj su u međuvremenu iz ruke izvađene šipke.

Pa, gdje je zapelo? Zašto nema nagodbe za koju je ministar obrane Davor Božinović javno kazao da će biti ponuđena Mariji Klipi? Kako to često biva, sve je zapelo oko – novca.

Ponudili tek predujam

U MORH-u doznajemo da su Klipi, koja je 23. rujna prošle godine ozlijeđena dok je u njivi vadila krumpir, ponudili 350.000 kuna predujma. Taj su joj novac spremni uplatiti odmah, a ostatak bi dobila nakon dovršenog liječenja ako vještaci, koji trebaju proučiti njezinu medicinsku dokumentaciju, utvrde da joj je država još dužna. Ali Klipina odvjetnica Ingrid Barić ponuđeno je odbila jer nije precizirano je li tu riječ o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti pa tako Klipa i njezina obitelj zbog ranjavanja od države traže oko 1,2 milijuna kuna. Na takvu nagodbu MORH, kako doznajemo, ne kani pristati.

Što se pak tiče istrage protiv pilota, nju na Županijskom sudu u Karlovcu vodi istražni sudac Marijan Kosijer. Ispitivanje svjedoka počelo je tek u srpnju jer su se na rješenje o provođenju istrage žalili piloti. Sudac Kosijer do sada je ispitao najmanje dvadeset svjedoka, što zaposlenika MORH-a, što stanovnika Latina, koji su taj dan bili u dvorištima i na njivama pa su neki i vidjeli da su se avioni “kvrcnuli” u zraku.

Godišnjica na mjestu pada

Iskaze trebaju dati još dva svjedoka iz MORH-a. Oni će biti saslušani molbenim putem u Zagrebu i Puli pa sudac Kosijer zapravo čeka da mu ta svjedočenja stignu na stol kako bi mogao kompletirati spis i proslijediti ga Županijskom državnom odvjetništvu koje će odlučiti hoće li pilote optužiti ili ne.

Godišnjicu stradavanja obitelj Marije Klipe namjerava dočekati na mjestu stradavanja, u zaselku Šupica, gdje živi Klipina majka Milka Šupica.

 Marija Klipa nedavno nam je kazala da bi bila sretna kad bi joj država ponudila doživotnu rentu pa da može otići u dom koji si sa svojih 1230 kuna mirovine ne može priuštiti. Trenutačno se o njoj brinu kći Vesna i zet Nevenko Tomić koji žive u Rijeci. Marija Klipa do sada je operirana deset puta, a njezina kći nam kaže da bi trebala ići i na jedanaestu operaciju, ali to ne želi.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
09:21 23.09.2011.

što mislite....koliko love prima ..branitelj...koji je ovako stradao...???? . a kakva je razlika.....između njega.....i...ove žene . pa ovo je još i gore...nju je pogodio...NAš....avion..... . i umjesto da joj daju.....što god traži...da se pokriju ušima... . zamislite....ta banda ju još...ismijava....dobro da joj nisu ponudili....kavu i sendvič.. . .............................ovo je jedna od največih sramota....Države u njenoj povijesti.. . spremna je u rat ići...za ..kriminalce...zločince i ubojice...Glavaša. Merčepa..Šeksa ...a svog običnog građana.....ubija....dok mirno obrađuje svoj vrt.....ma mrš u 100 p.m.

OB
-obrisani-
09:23 23.09.2011.

350.000 kuna ********** a Hrvati koji su masakrirani ,silovani,mučeni .zlostavljani,proganjani od srbočetnika nisu niti 3.5 kune dobili.

OB
-obrisani-
09:13 23.09.2011.

eto vam brige....Hrvatske države o običnom čovjeku . kojem je ..direktno uništila ...život . a za.....nekakvu....bitangu Šeksa......su se spremni posvaditi se sa Svijetom. . i mijenjat ..od USTAVA.....do svih Zakona..... . pa LJUDI....čija je ova naša Domovina????.......od Jadranke Kriminalke ??? . od..superhika...Šeksa ???....jel im Hrvatsku ...babo ostavio u miraz.???? ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije