Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto lijepe riječi, šefovi grubošću utjeruju disciplinu

Što se vučeš kao lijena krava!

28.04.2006.
u 19:00

U Getrou je nedavno konačno osnovan sindikat! No, radnici se sastaju tajno, izvan trgovačkog centra, a kad smo nazvali sindikalnu aktivisticu, povukla se na mjesto gdje je nitko ne može čuti. Sindikat se tako 2006. godine u Hrvatskoj osniva na način koji bi mogao podsjetiti na kršćane u katakombama ili komuniste u tajnim trojkama... Iako, naravno, zakon nalaže poslodavcu da omogući sastanke sindikata, a ometanje sindikalnog djelovanja čak je kazneno djelo.

No, koliko zakoni mogu pomoći radnicima kad im se šefovi obraćaju rječnikom koji podsjeća na glasovitu stoku sitnog zuba. Što se vučeš kao lijena krava! rekao je šef u tvrtki Presoflex prodavačici koja je radila od jutra do sutra uređujući dućan prije otvaranja. Šefica Sindikata trgovine Ana Knežević tvrdi da je u maloprodaji grubosti napretek.

Neuki poslodavci
Najmanje 70 posto prodavačica doživljava da na njih šefovi viču, da im prijete, zaboravljajući da, ako su ljudi nezadovoljni, ni kupci neće dobiti uslugu kako valja kaže A. Knežević. Jedina sigurna posljedica inzistiranja na disciplini u nekoj organizaciji jest to da disciplina postaje najvažniji element te organizacije komentira Josip Kregar, sociolog s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Lijepa riječ postiže kudikamo više, sustav postaje efikasniji.

To znači da bi poslodavci, da znaju o tome dovoljno, izbjegavali bilo kakvo utjerivanje discipline i grubosti, i to ne zbog religijskih ili ideoloških razloga, nego kako bi rad bio bolji, brži, pa onda i jeftiniji ističe Kregar, dodajući kako pojedini naši poslodavci nisu ni dobro odgojeni niti su dovoljno obrazovani. Da jesu, znali bi da se motivacija za rad ne može svesti samo na novac i za svoj bi novac, da znaju, dobivali više...

Poslodavci pak često govore o tome da je socijalizam naučio Hrvate ljenčarenju, no čini se da se mnogi od njih teško snalaze u novoj ulozi. Misle da im radnik drsko krade novac ako koristi stanku za gablec ili ako ode kući kad završi radno vrijeme. Kao da im je važnija pokornost radnika od efikasnosti.

Rad nedjeljom
Blagajnice moraju od plaće vraćati ako imaju manjak, a često ne mogu biti ni usredotočene kad ih se nakon deset minuta gableca zove natrag na blagajnu. Plaće su nam smanjene za 500 kuna, pa sad imam 2400 kuna, i još nam govore da smo preplaćene kaže sindikalna aktivistica iz Getroa, gdje radnici, kaže, za rad nedjeljom dobiju između 34 i 40 kuna. Je li to plaćen rad nedjeljom na koji se pozivaju liberali poput Đurđe Adlešić?

Poslodavci katkad očekuju od šefova da pritišću radnike, ali ako se sukob zaoštri, često smijenjeni budu šefovi. O takvom slučaju govori Ladislav Pintarić, koji je suspendiran u tvrtki Eco-Međimurje i tvrdi da je bivši direktor bio u oštrom sukobu sa sindikatima, podignuvši i cijeli niz tužbi na sudu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije