Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEĆE BITI BITNIJIH POMAKA'

Slovenski mediji: Milanović zna brzo iskoristiti slabosti protivnika

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL; Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
23.12.2019.
u 19:08

Mediji u regiji i u Europi i hrvatskim predsjedničkim izborima ističu - kampanja je skrenula udesno

Mediji u susjednim zemljama opširno izvještavaju o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Mediji u BiH naglašavaju činjenicu da je aktualna predsjednica pobijedila među hrvatskim biračima u BiH, kao i činjenicu da je Miroslav Škoro, iako nije ušao u drugi krug, najavio politički angažman i na idućim parlamentarnim izborima.

“Patetična ekscentričnost”

Mediji u Srbiji također naglašavaju činjenicu da je aktualna predsjednica pobijedila u Srbiji. RTS citira riječi pobjednika prvog kruga Zorana Milanovića kako će se boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu te da ide u drugi krug, a ne u rat, i to bez ikakve gorčine i straha. Kada je pak riječ o njegovoj protukandidatkinji, srpski javni servis navodi da se Kolinda Grabar-Kitarović izravno obratila glasačima Miroslava Škore poručujući im da nije vrijeme za podjele i pozivajući ih na jedinstvo.

U Sloveniji se rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora, posve očekivano, analizira u kontekstu zategnutih hrvatsko-slovenskih odnosa, koje već nekoliko godina opterećuje spor vezan za arbitražu granice. Premda se Zoran Milanović u svojoj kampanji stalno zauzimao za poboljšanje odnosa sa Slovenijom i prevladavanje sporova koji opterećuju odnose dviju država, ljubljansko Delo smatra kako nakon predsjedničkih izbora neće biti bitnijih pomaka u odnosima sa Slovenijom bez obzira na to hoće li na kraju pobijediti Milanović ili dosadašnja predsjednica.

Predsjedničkim izborima bavi se i mariborska Večer. Taj list navodi kako je Milanović u usporedbi s Grabar-Kitarović i Škorom djelovao vrlo umirujuće i vrlo progresivno za hrvatske prilike. Međutim, Večer podsjeća kako je upravo Milanović u svom premijerskom mandatu nebrojeno puta pokazao bahatost, i na domaćem i na međunarodnom planu, aludirajući na činjenicu da je Hrvatska napustila arbitražni postupak upravo u Milanovićevu mandatu. U usporedbi sa “smirenim” Milanovićem, list navodi kako je njegova protukandidatkinja u kampanji pokazala “patetičnu ekscentričnost”, a Škoro toleranciju prema ustaškom pozdravu.

Ljubljanski Dnevnik bavi se pitanjem tko će u drugom krugu privući više birača poraženih kandidata zaključivši da bi Milanoviću išla naruku apstinencija Škorinih glasača, koji su svjetonazorski puno bliži HDZ-u nego “Milanovićevoj ljevici”. Međutim, ishod drugog kruga ovisit će i o samoj predsjednici, koja će morati biti opreznija i promišljenija u svojim izjavama, kojima je dosad “zabavljala cijelu Hrvatsku” jer se takve izjave u drugom krugu neće “izgubiti” među izjavama drugih kandidata. Milanović, ocjenjuje Dnevnik, zna brzo i spretno iskoristiti slabosti protivnika iako i njemu prijeti zamka da se počne prilagođavati “desnom i nacionalističkom sentimentu”.

Guardian: Zbog Škore – udesno

Slovenska tiskovna agencija prenosi mišljenje komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana, koji smatra da je bivši premijer Milanović favorit u drugom krugu jer će u završnici biti presudna osobnost kandidata. Macan je uvjeren da Milanović nije iscrpio svoj izborni bazen, a Kolindu Grabar-Kitarović opisuje kao osobu kojoj je svega dosta i koja ne pokazuje ambiciju za novim mandatom.

Na predsjedničke izbore osvrnuli su se i pojedini europski i američki mediji. Britanski Guardian u svojoj analizi naglašava činjenicu da je ulazak Škore u kampanju prisilio predsjednicu Grabar-Kitarović da skrene udesno, što je cijelu debatu usmjerilo prema krajnjoj desnici i nacionalističkim temama, a spominje i niz “čudnih izjava” aktualne predsjednice, koje su izazvale “opće ruganje”. 

VIDEO Ivo Josipović o drugom krugu izbora

Komentara 4

LU
Lui
20:47 23.12.2019.

Ne prihvacam da mi predsjednik bude osoba koja moju domovinu naziva "slucajnom državom", koja se ismijava iz ljudi u koloni sjecanja, koja je aktivno vodila protuhrvatsku politiku skupa s Josipovicem. DOSTA VIŠE!!

IL
ilustrator
20:07 23.12.2019.

podivljala ekstremna ljevica bez imalo srama nam uprizoruje crvenu zvijezdu, s kojom su zločinci razarali našu domovinu... vjerojatno joj se i zoran divi, jer se od nje nije ogradio

BA
bazinga
19:58 23.12.2019.

Jedva čekam sučeljavanje,bit će suze,pijanih faca ,cupkanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije