Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Slovenci možda dobiju pravo koristiti naziv varaždinsko zelje?!

naslovnica
Foto: VL
1/2
29.01.2016.
u 00:10

Slovenci su uputili prigovor na to da varaždinsko zelje postane peti hrvatski autohtoni proizvod zaštičen na nivou EU

Varaždinsko zelje do kraja prošle godine trebalo se upisati kao peti hrvatski autohtoni proizvod kojemu je na nivou EU zaštićena oznaka izvornosti. No nakon što su Slovenci uputili prigovor, ni u vidovečkoj Udruzi proizvođača povrća i voća Zeljari, koja taj proizvod već četvrtu godinu nastoji zaštititi u EU, ni u Ministarstvu poljoprivrede još ne nazdravljaju pjenušcem.

Na pitanje eurozastupnice Marijane Petir o slovenskom prigovoru, nakon što je im je u dopisu podastrla argumente da je varaždinsko zelje hrvatsko, iz Europske komisije odgovorili su da imaju dva mjeseca da razmotre prigovor, koji je stigao 4. prosinca, nakon čega će hrvatsku i slovensku stranu pozvati na konzultacije.

Hoće li Slovenci dobiti pravo da još 15 godina koriste naziv varaždinsko zelje?

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Brkić nadzire reforme i imenovanja u vlasti

>>Heroj Krakova: Želio sam prekinuti karijeru, ali je onda stigao poziv iz Zagreba

>>Ministri prvo od premijera zatražili nove zaposlenike

>>Zatvara se prihvatni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu?

Foto: VLm

Komentara 20

Avatar Idler 3
Idler 3
22:37 28.01.2016.

A jel mi moremo još 15 let koristit kranjske klobase ???

KI
kikac5
22:46 28.01.2016.

Koliko su gladni neće se nikad najesti.

GO
goran2hr
01:21 29.01.2016.

Odrekli smo se suvereniteta, za uzvrat dobili masna davanja, sramoćenje i probleme. Znakovito je da ta EU, ali u baš svakom slučaju hrvatske konfrontacije sa susjedima (Slovenci, Talijani, Mađari, Srbi, Muslimani) obavezno se stavi na suprotnu stranu. I to više nije slučajnost. Kada netko u organizaciji koja se hvali demokracijom, poštenjem i pravdom, uopće ima u primisli da nešto što se zove "varaždinsko" dozvoli da se proglasi slovenskim? Oko kojeg grada raste varaždinsko zelje? Da li je pogledao na kartu? U što smo to mi upali i kako se iz toga izvući?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije